NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Kleinschnitzová, Flora, 1891-1946
Narození 16. března 1891, Brumov (okr. Zlín)
Úmrtí 16. září 1946, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Veřejná a universitní knihovna v Praze (nyní Národní knihovna ČR) (1919-1940)

Biografická pozn. Narozena 16.3.1891 v Brumově u Valašských Klobouk, zemřela 16.9.1946 v Praze. PhDr., docentka českého písemnictví, literární historička, knihovnice, literární monografie.
Źivotopis Od konce července 1919 pracovala jako praktikantka ve Veřejné a universitní, později Národní a universitní knihovně v Praze. Asistentkou byla jmenována v listopadu 1920, vrchní komisařkou archivní a knihovní služby byla od roku 1927, radovou knihovní a archivní služby od roku 1935. V odd. rukopisů a starých tisků s tehdejším ředitelem J. Emlerem připravovala sbírku, v níž byly soustavně vydávány knižní podklady knihovny - Bibliothecae Clementinae Analecta a uveřejňovala v ní humanistické tisky. Jako znalkyně starých tisků měla podíl na Knihopisu českých a slovenských tisků od doby nejstarší až do konce 18. stol. Spolupracovala s komisí pro Souborný katalog inkunábulí v Berlíně. Psala do Časopisu československých knihovníků a do Slovanské knihovědy. Za jejího působení získala Národní a universitní knihovna za dvacet let první republiky řadu cenných rukopisů a prvotisků. Bohaté znalosti uplatňovala při výstavách historických fondů. Poskytla pomoc švédskému knihovníkovi I. Collijnovi, když v Klementinu katalogizoval prvotisky. Pomáhala mu i v pražských klášterních knihovnách a při sbírání nových příspěvků k historii Rožmberské knihovny práce pak vyšla česky v jejím překladu. Cestovala a studovala ve skandinávských knihovnách a zveřejnila k tomuto tématu řadu materiálů. Vrcholem vztahu se Švédskem byla rozsáhlá výstava v Klementinu za účasti českých a švédských kulturních činitelů byla zde podepsána švédsko-česká kulturní dohoda. Prostřednictvím I. Collijna získala Národní a universitní knihovna nejcennější bohemika z dražby knihovny švédského sběratele Hierty.
F. Kleinschnitzová byla vyslána na kongres Mezinárodního svazu knihovnických spolků v Uppsale a ve Stockholmu. R. 1937 uspořádala ve Stockholmu výstavu Česká kultura v knize, ke které napsala švédský doprovod. Přeložila do češtiny některé práce I. Collijna a práci O. Waldeho Československo a švédská literární kořist válečná pro Časopis Národního muzea. V Uppsale vydala spis Seltene Bohemica des XVI. Jahrhunderts in schwedischen Bibliotheken (1931). O česko-švédských literárních vztazích přednášela v letech 1937-1939 na Karlově univerzitě. Svaz českých knihovníků ji jmenoval čestnou členkou. Na jaře 1946 jí byl nabídnut lektorát češtiny na univerzitě v Uppsale, ale k tomu již nedošlo.
Medaile a ocenění Zlatá medaile řádu Gustava Vasy
Další info URLMěstská knihovna v Brumově-Bylnici (Flora Kleinschnitzová)
URLBadatelna .eu (Literární archiv Památníku národního písemnictví - Kleinschnitzová Flora)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 00 / 000000027.htm ]