NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Martínek, Vojtěch, 1887-1960
Církevní jméno Stavěl, Václav, 1887-1960
Staněk, Václav, 1887-1960
Narození 11. dubna 1887, Brušperk (okr. Frýdek-Místek)
Úmrtí 25. dubna 1960, Ostrava (okr. Ostrava-město)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Národní jednota slezská (1911)
Ostrava-Vítkovice (okr. Ostrava-město) - Městská knihovna ve Vítkovicích (1920-1922)

Biografická pozn. Narozen 11. 4. 1887 v Brušperku u Frýdku, zemřel 25. 4. 1960 v Ostravě. PhDr., středoškolský profesor, prozaik, básník, dramatik, literární kritik, autor literatury pro děti a mládež, redaktor a regionální pracovník na Ostravsku, překladatel z němčiny.
Źivotopis Narodil se 11. dubna 1887 v Brušperku u Frýdku. Studoval v Moravské Ostravě, na Filozofické fakultě UK a na čas také v Bonnu. Ještě za středoškolských studií uveřejnil řadu drobných literárních prací v časopisech. Po maturitě se věnoval literatuře a žurnalistice jako kulturní referent Ostravského deníku. V době vysokoškolských studií pracoval v knihovně Národní jednoty slezské v Praze a v akademické knihovně v Bonnu. Po ukončení vysokoškolských studií působil na ostravském Matičním gymnáziu. Už tehdy byl autorem básní, povídkových sbírek a literárních studií. Jako novinář a literární publicista přibližoval čtenářům nejvýznamnější postavy české a zahraniční literatury. Po vyhlášení samostatné ČSR se vedle své školské práce zapojil do přednáškové činnosti s kulturně osvětovou tematikou, stal se dramaturgem českého divadla v Ostravě. Ze slezských dějin a krajových tradic čerpal poučení o významu čtenářských a vzdělávacích spolků. Z toho vycházel při budování veřejné knihovny ve Vítkovicích. Při částečném školském úvazku vybíral a třídil knihy a využil všech možností ke slučování českých spolkových knihoven, aby vznikla jedna kvalitní knihovna. Do služeb vítkovické obce jako knihovník nastoupil v listopadu 1920. Po obtížných jednáních byly knihovně přiděleny místnosti v budově bývalého vojenského špitálu. Obrátil se o pomoc na Vítkovické železárny a ty vybavily knihovnu vhodným dřevěným nábytkem. Zajistil, aby knižní fond byl evidován a knihovnicky zpracován. Po vzoru knihoven v Praze a v Bonnu, které znal, budoval katalogy, organizoval systém stavění knih.
Zavedl bezplatné půjčování, při knihovně byla otevřena veřejná čítárna. V knihovně se s Martínkem rádi setkávali začínající literáti, studenti i milovníci četby. V r. 1923 z knihovny odešel, ale zůstal s ní ve spojení. Přednášel ve státních knihovnických kurzech ve Frýdku (1922), v Opavě (1926) a Valašském Meziříčí (1931). Podílel se na vysílání ostravské rozhlasové stanice, organizoval přednáškové literární cykly, vždy zdůrazňoval význam knihy ve vzdělávacím procesu. Pořádal literární matiné, na kterých se řadu let ostravská veřejnost seznamovala se současnými českými a slovenskými spisovateli. Ve své próze byl věrný svému kraji, zachytil život zemědělců a dělníků na přelomu 19. a 20. stol. Jeho románová sága selské rodiny je dovedena až do 30. let 20. stol. Byl jednatelem a později předsedou Moravského kola spisovatelů. Předsedal literárně historické společnosti v Moravské Ostravě.nd
Další info URLSlovník české literatury po roce 1945

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 00 / 000000033.htm ]