NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Posselt, Franz, 1753-1825
Narození 6. srpna 1752, Chrastava (okr. Liberec)
Úmrtí 16. ledna 1825, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - c. k. Universitní knihovna v Praze (nyní Národní knihovna ČR) (1810-1825)

Biografická pozn. Narozen 6. 8. 1752 v Chrastavě, zemřel 16.1.1825 v Praze. Bibliotékář c. k. Universitní knihovny v Praze, lingvista.
Źivotopis Narodil se 6. srpna 1752 v Chrastavě jako syn varhaníka. Po dokončení univerzitních studií získal místo domácího učitele synů hrabat von Wallis, s nimiž hodně cestoval po světě. Díky této aktivitě získal řadu praktických zkušeností, které sepsal v dvousvazkové rozsáhlé publikaci “Apodemik oder die Kunst zu reisen” vydané anonymně v Lipsku v roce 1795. Před tímto rokem bádal dvanáct měsíců v knihovně v Göttingenu. V roce 1809 údajně získal místo ve vídeňské dvorní knihovně, což však některá literatura nepotvrzuje. Byl lingvista - ovládal 10 jazyků včetně maďarštiny a staroslovanštiny (dle Wiener Ztg z listopadu 1810), Wurzbach v bibliografickém lexikonu uvádí znalost dokonce 15 jazyků. Bibliotekářem pražské knihovny byl ustanoven 30. května 1810. Záhy po svém nástupu svedl marný boj proti vídeňskému centralismu, když se snažil zachránit „národní archiv“ - listiny zrušených klášterů, které si Metternichova vláda vyžádala pro svůj nově zřízený tajný státní archiv. Dosáhl rozšíření povinného výtisků na tištěné mapy. S ohledem na četné krádeže omezil půjčování vzácnějších děl a zavedl každoroční revize knihovny. Za jeho působení bylo dokončeno zpracování oborových, tzv. parciálních lístkových katalogů (sám zpracoval oborový katalog jazykovědy) a jejich přepis do čtrnácti svazkových katalogů, v nichž bylo pamatováno místem i na nové přírůstky. Došlo k nové katalogizaci rukopisů a v roce 1821 byly zahájeny práce na lístkovém generálním jmenném katalogu. Otevřena byla čítárna pro profesory a zavedena četná protipožární opatření. Zemřel 16.ledna 1825 v Praze na mozkovou mrtvici. PhDr. Kateřina Hekrlová
Další info URLMatriční záznam o narození a křtu
URLZáznam v matrice zemřelých

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 00 / 000000079.htm ]