NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Hutařová, Ivana, 1945-2013
Narození 18. července 1945, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí 6. května 2013, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Fyzikální ústav ČSAV (nyní Fyzikální ústav Akademie věd ČR)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Státní pedagogická knihovna Komenského (nyní Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského) (-2011)

Biografická pozn. Narozena 18. 7. 1945 v Praze, zemřela 6. 5. 2013 v Praze. Publicistka, knihovnice, fejetony, stati z oboru výzkumu dětské četby, teorie dětské literatury, bibliografie a knihovnictví.
Źivotopis Narodila se jako Ivana Buryšková. Vystudovala Fakultu sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy v Praze. Celý profesní život věnovala práci v knihovnách. Svou profesní kariéru zahájila v knihovně Fyzikálního ústavu ČSAV a od 70. let 20. století do roku 2011 pracovala ve Státní pedagogické knihovně Komenského v Praze. V lednu 1977 byla jmenována její ředitelkou, od roku 1980 pro její nepřítomnost z rodinných důvodů zastupoval Jan Musil. Po návratu z mateřské dovolené pracovala v oddělení bibliografie a dokumentace, později působila jako vedoucí oddělení doplňování a zpracování fondu, kde se mohla věnovat naplno práci v oblasti propagace kvalitní dětské literatury a podpory dětského čtenářství. Velkou pozornost věnovala Sukově studijní knihovně literatury pro děti a mládež, která patří k nejvýznamnějším speciálním fondům pedagogické knihovny, a kvalitní dětské literatuře obecně. Stála mimo jiné u zrodu ankety Suk – čteme všichni, v níž už od roku 1993 dětští čtenáři, knihovníci dětských oddělení veřejných knihoven a učitelé českého jazyka hodnotí produkci dětské literatury uplynulého roku, nebo projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka, který vznikl na podporu dětského čtenářství a poprvé proběhl ve školním roce 2008/2009.
Je autorkou životopisných knih o dětech našich prezidentů (Povolání otce: prezident republiky z roku 2000), o slavných pěvcích a hercích Národního divadla šedesátých let dvacátého století (Národní divadlo – 33 portrétů z roku 2001) nebo o herečce Slávce Budínové (Slávka Budínová: nic jsem nedostala zadarmo z roku 2003). Vydala publikace věnované našim současným autorům a ilustrátorům dětských knih (Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež, první díl z roku 2003, druhý díl z roku 2007). Řadu let společně s manželkou Františka Nepila pořádala a redakčně zpracovávala knihy ze spisovatelovy pozůstalosti. Napsala také dva detektivní příběhy s hlavní hrdinkou Matyldou a její věrnou psí přítelkyní Dorotkou Matylda na stopě (první díl vyšel v roce 2011, druhý v roce 2012). Byla dlouholetou členkou české sekce IBBY - Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu a spolupodílela se na organizaci soutěže a udělování výroční ceny pro autory, překladatele, ilustrátory a nakladatele dětských knih Zlatá stuha.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000606.htm ]