NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Carva, Václav, 1929-2009
Narození 26. července 1929, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí 7. února 2009, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Liberec (okr. Liberec) - Státní studijní knihovna (nyní Krajská vědecká knihovna v Liberci) (asi 1952-1990)

Biografická pozn. Narozen 26. 7. 1929 v Praze, zemřel 7. 2. 2009. Knihovník, dlouholetý pracovník Krajské vědecké knihovny v Liberci.
Źivotopis Gymnasium začal studovat na Arcibiskupském gymnáziu v Praze na začátku války. Maturitu složil v Liberci roku 1947 na Gymnasiu F. X. Šaldy. Po maturitě začal studovat nový obor knihovnictví na Pedagogické fakultě UK. Okolo roku 1950 byl obor zrušen a Václav Carva nastoupil základní vojenskou službu na vojenské letiště. Po skončení služby (asi 1952) nastoupil do Státní studijní knihovny v Liberci, kde se věnoval katalogizaci a později správě historického fondu a starých tisků. Zde zažil i požár knihovny v únoru 1954. V roce 1964 dálkově vystudoval knihovnictví na FF UK, když napsal diplomovou práci Rozvoj knihovnické sítě v Liberci a příprava dlouhodobého plánu a složil státní zkoušku. V roce 1969 byl po rychlém odvolání dosavadního ředitele Mrázka pověřen dočasným řízením knihovny do nástupu E. Žďárského. Při prověrkách byl vyloučen z KSČ za svůj postoj k obrodnému procesu a okupaci. Na začátku sedmdesátých let čelil systematické šikaně vedení knihovny, která dospěla až do fáze, kdy se rozhodl z knihovny odejít do Sběrných surovin. Naštěstí pro knihovnu nastoupil nový ředitel knihovny R. Brzobohatý, který si prosadil, že v knihovně potřebuje udržet odborníky nehledě na jejich kádrový posudek. Pan Václav Carva zůstal a byl jmenován zástupcem vedoucí katalogizace (vyšší funkce byla nepřípustná). V plném pracovním úvazku setrval v knihovně až do odchodu do penze v roce 1990. Současně se uvolil, že bude na částečný úvazek dále vypomáhat v knihovně, a to nejprve v katalogizaci a později v nově zřízeném oddělení bibliografických a referenčních služeb. Pracovní činnost v knihovně definitivně ukončil v roce 2000. Zemřel náhle v únoru 2009.
Profesně se věnoval věcné a systematické katalogizaci, dále fondu tzv. sudetik (germanika z českých zemí) a starým a vzácným tiskům. Vydal tištěné katalogy tzv. sudetik umístěných v liberecké knihovně.
Medaile a ocenění Medaile Z. V. Tobolky (2000)
Další info URLVzpomínka zcela osobní (Čtenář, 2009, č. 6)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000633.htm ]