NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Cerniňáková, Eva, 1970-
Narození 18. října 1970, Český Těšín (okr. Karviná)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Českobratrská církev evangelická. Synodní rada (1990-1993)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Křesťanské sdružení mladých lidí (YMCA) (1994-1999)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Jabok - Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Knihovna (1999-)

Biografická pozn. Narozena 1970 v Českém Těšíně. Mgr., knihovnice v knihovně Vyšší sociálně pedagogické a teologické školy Jabok, články v časopisech Knihovna, Ikaros, Čtenář.
Źivotopis Narodila se 18. října 1970 v Českém Těšíně. Absolvovala Střední knihovnickou školu v Brně, dále nástavbové maturitní studium v oboru teologie v Biblické a misijní škole v Hradci Králové, bakalářský obor Teologie křesťanských tradic na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a v roce 2010 dokončila magisterské studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, obor informační studia a knihovnictví. Diplomovou práci zpracovala na téma: Přístup k informacím pro osoby se speciálními potřebami : se zřetelem na služby veřejných knihoven. V letech 1990-1993 pracovala pro Synodní radu Českobratrské církve evangelické, z toho v období 1990-1991 jako vedoucí knihovny a v letech 1991-1993 jako asistentka synoidního seniora. V letech 1994-1999 působila v YMCA Praha a v Informačním centru sociální práce a v knihovně Katedry sociální práce FF UK. Od roku 1999 pracuje v knihovně Jabok - Vyšší odborné škole sociálně pedagogické a teologické, kde od roku 2000 zastává funkci vedoucí knihovny. Od roku 2009 významným způsobem spolupracuje na překladech a testování české lokalizace knihovního systému s otevřeným zdrojovým kódem Evergreen, zpracovává manuály a zajišťuje školení a správu českého dokumentačního portálu Evergreen DokuWiki. Věnuje se také problematice služeb knihoven uživatelům se specifickými potřebami a podílí se na informačním vzdělávání uživatelů. Externě vyučuje na Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK a v rekvalifikačních kurzech v Národní knihovně.
Publikuje v časopisech Knihovna, Čtenář, Ikaros a ve sbornících z konferencí Inforum a Knihovny současnosti. Zaměřuje se hlavně na problematiku zlepšování dostupnosti knihoven a jejich služeb pro uživatele a dále na problematiku knihovních systémů se zaměřením na svobodný software Evergreen. Podílela se na vydání metodické příručky pro práci knihoven s uživateli s postižením - Standard Handicap Friendly. Je členkou SKIP (Sekce služeb uživatelů se specifickými potřebami a Klub tvořivých knihovníků). Ve svém volném čase se věnuje výtvarným činnostem, především drátenictví.
Medaile a ocenění Pražská knihovnice (2013)
Další info URLSKIP (Pražská knihovnice)
URLWikipedie (Eva Cerniňáková)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000644.htm ]