NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Dolenský, Antonín, 1884-1956
Narození 11. června 1884, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí 20. prosince 1956, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Knihovna Národního muzea (1904-1940)

Biografická pozn. Narozen 11. 6. 1884 v Praze, zemřel 20. 12. 1956 tamtéž. PhDr., knihovník, bibliograf, historik, autor a editor historické literatury, výtvarné monografie.
Źivotopis Narodil se v rodině ředitele měšťanské školy a popularizátora dějin. Vystudoval gymnázium a při zaměstnání historii u Č. Zíbrta a estetiku u O. Hostinského na české univerzitě (1911 PhDr.). R. 1904 vstoupil jako skriptor a posléze volontér do služeb knihovny Národního muzea, kde byl od 1910 asistentem, od 1916 bibliotékářem, od 1927 vrchním bibliotékářem a vedoucím oddělení rukopisů a vzácných tisků. Působil jako kurátor řady muzejních výstav počínaje jubilejní výstavou J. Husa (1915). V listopadu a prosinci 1939 ho věznilo gestapo, 1941 byl penzionován. Velkou část díla věnoval knihovědě. Je autorem a bývalým majitelem grafické exlibris, která nese jeho jméno (Ex libris Ant. Dolenský). Jedná se o jediný exemplář. V roce 1923 založil spolek pod názvem Muzeum československé knihy. V Národním muzeu nainstaloval řadu výstav. Psal různé publikace ze svého oboru, vedle toho také připravil k vydání Kupidovu střelu od Šimona Lomnického, Palackého dějiny, Trojánskou kroniku, výbor obrazů Karla Škréty, Kleychovu zprávu o vynálezu knihtisku, či Komenského Orbis pictus. Redigoval také Knižní kulturu doby staré i nové, nebo Haškovy sebrané spisy.
Byl i hlavní redaktor prvorepublikové encyklopedie Nový velký ilustrovaný slovník naučný, který je doplněn přílohou Slovník pseudonymů a kryptonymů v československé literatuře. Autorem přílohy je Antonín Dolenský. Působil v redakci Komenského slovníku naučného vydaného v druhé půli 30. let. Byl činný v projektu Emila Pacovského Veraikon, který se zaměřoval na vydávání rarit z historie české literatury. Vydal v knihovně Veraikonu pamflet na boje o pravost Rukopisů. Dále byl redaktorem edice České kroniky a edice nabízející české klasiky - Růžový palouček v nakladatelství Františka Strnada. V roce 1948 byl povolán do Trutnova jako správce archivu. Byl docentem Státní knihovnické školy. Po smrti J. Volfa (1937) se uvažovalo, že povede školu i muzejní knihovnu, ale jeho národně demokratická politická příslušnost to znemožnila. Ke konci života byl funkcionářem Spolku českých bibliofilů.
Další info URLWikipedie (Antonín Dolenský)
URLZáznam v matrice narozených

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000645.htm ]