NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Volková Balvínová, Alena, 1953-
Církevní jméno Krausová, Alena, 1953-
Balvínová, Alena, 1953-
Narození 14. ledna 1953, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Přírodovědecká fakulta Karlovy Univerzity (1997-2011)

Biografická pozn. Narozena 14. 1. 1953 v Praze. RNDr., knihovnice, působící na Přírodovědecké fakultě UK, autorka publikací z oblasti textových informačních systémů také keramička a spoluautorka publikace z oboru keramiky.
Źivotopis Vystudovala Přírodovědeckou fakultu UK v Praze (1972-77), kde v roce 1978 získala titul RNDr. Po studiích vyučovala rok matematiku a chemii na Střední průmyslové škole strojní a rok na Gymnáziu Přípotoční na Praze 10. Poté od roku 1980 pracovala ve výpočetním středisku katedry počítačů při Fakultě elektrotechnické ČVUT jako programátorka a později jako vedoucí tiskového střediska katedry počítačů FEL ČVUT. Podílela se zde na grafické podobě informačního systému FEL ČVUT a na práci s knihovním systémem. Mezi léty 1994-97 působila jako vedoucí oddělení a lektorka v DDM Buďánka, kde mimo jiné vedla např. kurz výpočetní techniky pro dospělé. V roce 1997 nastoupila na pozici vedoucí knihovny Ústavu pro životní prostředí při Přírodovědecké fakultě UK. V rámci fakulty byla od roku 2003 vedoucí a systémovou knihovnicí oddělení SVI (Středisko vědeckých informací).
Ve své odborné činnosti se věnovala převážně zabezpečování chodu a rozvoji dílčích knihoven Přírodovědecké fakulty. V rámci projektů (LI01051, 1N04186, INFOZ, FRVŠ 2010) poté zajišťovala elektronické informační zdroje pro vysoké školy a vědecká pracoviště v ČR a spolupracovala na rozvojových projektech Přírodovědecké fakulty UK. Zastřešovala sběr publikačních aktivit pracovníků fakulty, zabývala se aplikacemi výpočetní techniky pro knihovnické práce, problematikou poskytování elektronických služeb a uživatelsky vhodného prostředí pro poskytování elektronických informačních zdrojů. Prosazovala zařazení informační výchovy do kreditované výuky na Přírodovědecké fakultě UK. Ve své publikační činnosti se převážně zabývá programováním a elektronickými informačními zdroji. Jako členka Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) iniciovala v roce 2010 založení sekce Klubu tvořivých knihovníků, jehož je předsedkyní. Jejími koníčky jsou ruční práce, šití, obrazy z korku a keramika.
Medaile a ocenění Pražská knihovnice (2014)
Další info URLUmělecká a užitková keramika (stránky Aleny Volkové Balvínové)
URLSKIP (Klub tvořivých knihovníků)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000693.htm ]