NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Lukavec, Jan, 1977-
Narození 13. června 1977, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Národní knihovna ČR (2002-)

Biografická pozn. Narozen 13. 6. 1977 v Praze. PhDr., Ph.D., literární vědec a kulturolog, knihovník, pracovník Národní knihovny ČR.
Źivotopis Absolvoval Arcibiskupské gymnázium v Praze, poté studoval na Filozofické fakultě UK obory český jazyk a literatura-kulturologie. Magisterské studium ukončil v r. 2003 obhajobou diplomové práce Kapitoly z kulturních dějin zrcadla. V r. 2007 ukončil doktorandské studium na Ústavu české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze obhájením práce V napětí protikladů – recepce G.K. Chestertona v české meziválečné kultuře (její přepracovaná verze vyšla knižně pod názvem Fanatik, prorok, či klaun? G. K. Chesterton a jeho interpreti). V Národní knihovně působí od r. 2002 na pozici odborný referent v Oddělení doplňování zahraničních dokumentů. Svými zprávami a reportážemi z pracovních návštěv zahraničních knižních veletrhů pravidelně přispívá do odborných oborových periodik. Ve své široké publikační činnosti se věnuje nejen tématům knihovnictví, ale i kulturní historii, literární vědě či sociální antropologii. Píše články a recenze pro řadu českých periodik jako jsou Lidové noviny, MF Dnes, A2, Literární noviny, Slovo a smysl, Česká literatura, Revue Prostor , Respekt a portály ikaros.cz a euRabia.cz. Z jeho knižní tvorby jmenujme např. Městská knihovna v zrcadle času(1891-2016) (spoluautorka Zdeňka Čermáková), 2016 Bytosti na pomezí. Texty o literární fantastice, 2016 Od českého Tokia k exotické Praze, 2013 Slovník novější literární teorie. Glosář pojmů (editoři Richard Müller a Pavel Šidák, spoluautor Jan Matonoha), 2012.
Je jedním z redaktorů portálu iLiteratura, aktivně se účastní českých konferencí s tematikou transkulturní komunikace, je řešitelem grantových projektů Grantové agentury Univerzity Karlovy: Světový názor - historie jednoho pojmu (společně s L. Borovičkou a M. Sýkorou) nebo Slovník novější literárněvědné terminologie (společně s J. Matonohou, R. Müllerem a P. Šidákem) a příjemcem stipendií od Nadace Českého literárního fondu, např. pro projekty Exotická města (od českého Istanbulu k orientální Praze) (2012) Guardini, Buber a Čechy (2009/2010). Mezi jeho zájmy patří společenský tanec hudba, sport (stolní tenis, plavání) vysokohorská turistika četba, zvláště knih s tématy na pomezí přírodních a společenských věd.
Další info URLiLiteratura.cz (Jan Lukavec)
URLWikipedie (Jan Lukavec)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 07 / 000000737.htm ]