NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Spiegel, Käthe, 1898-1941
Narození 19. listopadu 1898, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí . 1941, Lodž (Polsko)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Národní a universitní knihovna v Praze (nyní Národní knihovna ČR) (1935-1940)

Biografická pozn. Rakouská historička a knihovnice.
Źivotopis Narodila se 19. listopadu 1898 v Praze do rodiny právníka, univerzitního profesora Ludwiga Spiegela. V roce 1915 maturovala na Veřejném německém dívčím lyceu v Praze. Po dvou letech domácí výuky složila v roce 1917 rozšiřující maturitní zkoušku na c. k. Německém státním reálném gymnáziu a zapsala se na studium dějin na Německé univerzitě v Praze. V roce 1921 byla promována doktorkou filozofie za práci o pražské univerzitní jednotě. Do otcovy smrti v r. 1926 pracovala jako jeho sekretářka. Od října 1927 do října 1929 studovala v USA jako stipendistka Rockefellerovy nadace především v Kongresové knihovně ve Washingtonu, kde jejím konzultantem byl ředitel knihovny John Franklin Jamerson. Výsledkem její práce byla monografie Kulturně historický základ americké revoluce. V létě 1933 se zapsala na Vídeňskou univerzitu a vídeňského pobytu využila k bádání ve velkých vídeňských archivech. Od 1. října 1933 do 31. července 1934 byla zaměstnána jako pomocná vědecká síla v Zemském archivu v Praze. V té době také vykonala s vynikajícím prospěchem děkanskou zkoušku z českého jazyka. Poté navštěvovala dva ročníky knihovnického kurzu na Filozofické fakultě české Karlovy Univerzity v Praze a od 1. října 1935 byla trvale zaměstnána v Národní a univerzitní knihovně v Praze jako vědecká pomocná síla. Kromě knihovnických úkolů byla také zodpovědná za poštovní a zahraniční styky.
Neúspěšně se dvakrát pokoušela o soukromou docenturu, ale její žádost byla po delších průtazích z průhledných důvodů, za nimiž se skrýval antisemitismus a nepřátelské postoje vůči ženám, většinou Filozofické fakulty Německé univerzity zamítnuta. Angažovala se totiž výrazně v sudetoněmeckém občanském ženském hnutí a v dubnu 1935 se dokonce zúčastnila ženského kongresu v Istanbulu jako zástupkyně pražského spolku "Frauenfortschritt". Jako zaměstnankyně židovského vyznání byla v březnu 1939 poslána na zatímní dovolenou a začátkem roku 1940 přišla o své místo koncipistky archivní a knihovní služby. Smrt její matky a ztráta zaměstnání ji zdrtila, jak vyplývá z textu (Minulý měsíc zemřela má matka, se kterou jsem žila, a o několik dní později jsem přišla o místo v knihovně. Teď musím začít úplně od začátku) jejího dopisu. Přišlo však ještě něco horšího. Dne 21. října 1941 byla deportována z Prahy v jednom z prvních transportů smrti (B-803) do ghetta v Lodži. Datum její smrti se dodnes nepodařilo zjistit.
Další info URLWikipedie (Käthe Spiegel)
URLÖsterreichisches Biographisches Lexikon (Spiegel, Käthe)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 13 / 000001392.htm ]