NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Kramář, Josef, 1814-1895
Narození 23. června 1814, Vysoké nad Jizerou (okr. Semily)
Úmrtí 22. února 1895, Olomouc (okr. Olomouc)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Jednota ku povzbuzení průmyslu v Čechách v Praze (1863-1866)

Biografická pozn. Narozen 23. 6. 1814 ve Vysokém nad Jizerou, zemřel 22. 2. 1895 v Olomouci. PhMr., poslanec, knihovník a spolumajitel tiskárny, publikace z oboru chemie, lexikografie a historie.
Źivotopis Narodil se v červnu 1814 (přesné datum se uvádí různě: 13.6., 14.6., 23.6.) ve Vysokém nad Jizerou do rodiny lékárníka Adama Kramáře, který bojoval jako člen dobrovolné studentské legie proti Napoleonovi v roce 1805 a dosáhl důstojnické hodnosti. Už ve 4 letech začal chodit do místní české školy a o pět let později do německé. V 11 letech začal navštěvovat akademické gymnázium v Praze. Po absolvování čtyř gramatikálních tříd nastoupil v r. 1829 do zaměstnání k otci. Po absolvování farmaceutických zkoušek začal pracovat v jičínské lékárně, kde však vydržel jen 7 měsíců. Musel se rychle vrátit do Vysokého nad Jizerou, protože obrovský požár zničil prakticky celé město a bylo třeba pomoci otci s obnovou lékárny. Poté, co otcovu lékárnu uvedl do provizorního stavu, odešel získat zkušenosti do lékárny v teplických lázních, Praze a Hořovicích. V roce 1836 studoval na pražské technice a v roce 1837 na vídeňské technice technickou chemii. Na podzim 1839, když ve Vídni dosáhl titulu magistr farmacie, se vrátil do Vysokého nad Jizerou, aby převzal po ovdovělé matce lékárnu. 17 let žil v rodném městě, 5 let zasedal v křesle obecního radního a 6 let v křesle starosty. Byl tak oblíben občany, že ho v r. 1848 zvolili za poslance do českého sněmu. Protože mu lékárna málo v rodišti vynášela a chtěl dětem zajistit kvalitní vzdělání, odstěhoval se v r. 1856 do Liberce. Tam jako společník barona Augusta von Villani vedl tři roky místní tabákový sklad. Pak se přestěhoval do Libáně, rodiště manželky, kde ho zvolili starostou a kde se zasloužil o zvelebení obce.
Po třech letech odešel do Prahy. Od 1. července 1863 do konce září 1866 pracoval jako knihovník Jednoty ku povzbuzení průmyslu v Čechách. Během té doby uspořádal její fondy a sestavil dva katalogy. Zároveň se i podílel na vydávání novin pro výrobce hedvábí. Knihovnickou práci si zamiloval, ale musel ji zanechat a odstěhovat se do Přerova, aby se postaral o děti zemřelého bratra. Osm let tam provozoval bratrovu lékárnu a tři roky současně vyučoval chemickou technologii, elementární zeměpis a dějepis v místní zemědělské škole, než přesídlil do Olomouce. Tam koupil společně se zetěm tiskárnu a vydával v ní vlastenecké publikace. Stal se “sloupem olomouckých Čechů”. Šest let byl zvoleným členem olomoucké obchodní komory. Po vzniku olomouckého vlastivědného spolku se do něho přihlásil jako zakládající člen a pracoval ve výboru až do doby, kdy byl raněn mrtvicí. Zemřel 22. února 1895 v Olomouci na sešlost věkem. Pohřben byl dva dny poté na Ústředním hřbitově v hrobce rodiny Procházkovy (hrobové místo 1HXX 0044n).
Další info URLZáznam v matrice zemřelých

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 14 / 000001401.htm ]