NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Folkmann, Josef Erwin
Odkaz. forma Folkmann, Joseph-Erwin
Narození 16. května 1816, Budenice (okr. Kladno)
Úmrtí 3. dubna 1880, Česká Kamenice (okr. Děčín)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Knihovna knížat Kinských (1850-1866)

Biografická pozn. Narozen 16. 5. 1816 v Budenicích, zemřel 3. 4. 1880 v České Kamenici. Knihovník ve službách rodu Kinských, autor genealogického spisu o šlechtickém rodu Kinských.
Źivotopis Narodil se 16. května 1816 v Budenicích na Kladensku. Jeho otec byl purkrabím na zámku Budenice, který tehdy patřil rodu Kinských. V letech 1850 až 1866 pracoval jako knihovník v knihovně knížete Rudolfa Kinského v Praze na Staroměstském náměstí. Zpočátku zpřístupňoval knihovnu veřejnosti každý den kromě neděle a svátků do dvou hodin odpoledne, později jen od deseti hodin dopoledne do jedné hodiny odpoledne. Během svého působení vytvořil pro knihovnu tvořenou 46 000 svazky věcný katalog (Katalog der Bücher der fürstlich Kinskyschen Bibliothek nach Wissenschaften geordnet), o němž se vyjádřil Z. V. Tobolka ve Zlaté Praze, že “je to katalog reální zcela primitivního rázu i v rozdělení vědeckém i vnitřním svým uspořádáním”. V letech 1864 a 1865 pracoval Folkmann na novém katalogu mědirytin, jehož základem byl Verzeichniss der Kupferwerke und Landkarten. Katalog měl vyjít tiskem francouzsky a anglicky již v roce 1866, ale nakonec z toho sešlo a Folkmann odešel do penze. Folkmannův vědecký katalog uměleckých děl připravený k tisku nesl název “Verzeichniss der Kupferstiche, Holzschnitte, Lithographien und einzelnen Bilder geordnet nach Bartoch, Le Blanc, Heller, Nagler u. a. m. ferner der Kupferwerke und sonstigen Kunstgegenstände der fürstlich Kinskyschen Bibliothek 1864” a ještě v roce 1905 byl uložen ve zvláštním foliovém svazku v knížecí knihovně.
Po odchodu do penze se Folkmann odstěhoval do Huníkova u České Kamenice. V České Kamenici se živil jako knihkupec a byl aktivní v místním živnostenském spolku, kde od roku 1873 zastával funkci knihovníka. Zemřel 3. dubna 1880 v sedm hodin ráno v České Kamenici a pohřben byl dva dny poté.
Další info URLZáznam v matrice narozených
URLZáznam v matrice zemřelých
URLPobytové přihlášky pražského policejního ředitelství (konskripce)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 20 / 000002070.htm ]