NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Rambousek, Stanislav, 1897-1937
Narození 18. října 1897, Pardubice (okr. Pardubice)
Úmrtí 9. listopadu 1937, Jihlava (okr. Jihlava)
Místo působení Jihlava (okr. Jihlava) - Městská knihovna (1921-1937)

Biografická pozn. Narozen 18.10.1897 v Pardubicích, zemřel 9.11.1937 v Jihlavě. Městský knihovník, osvětový pracovník, autor práce o Vladimíru Křenkovi.
Źivotopis Narodil se do rodiny železničního úředníka, pojehož smrti v roce 1911 měla vdova co dělat, aby svým čtyřem synům zajistila slušnou existenci. Po maturitě na gymnáziu ve Dvoře Králové studoval v letech 1916 až 1921 klasickou filologii a filozofii na Karlově univerzitě v Praze. V letech 1920-1921 absolvoval Státní knihovnickou školu, byl jeden z jejích prvních absolventů. V r. 1921 se stal městským knihovníkem v Jihlavě. Stál v popředí nejen moravského, nýbrž československého veřejného knihovnictví. Brzy po vydání zákona bylo třeba rozhodovat o celé řadě speciálních veřejně knihovnických problémů bez předchozích zkušeností. U těchto začátků stál Rambousek, který uměl předvídat, plánovat, jasně formulovat a prakticky budovat. Vše prokázal v práci při vedení jihlavské knihovny, kterou založil podle odborných pravidel. Měl zásluhy na správném výběru knih a časopisů, katalogizační praxi, náboru čtenářů. Pracoval v nevhodně umístěné knihovně. Usiloval, aby byla definitivně umístěna v připravovaném Osvětovém domě, ale nenašel podporu v městské správě. Byl vedle Mahena jedním z nejprůbojnějších osobností knihovnického života, byl zaujatý pro určité reformy, které byly po několikaleté praxi knihovnického zákona potřebné. Na řadě knihovnických otázek pracoval s Mahenem. Byl mezi zakladateli Spolku veřejných obecních knihovníků (SVOK), stal se jeho jednatelem. Byl přesvědčen o významném poslání veřejného knihovnictví v demokracii, byl ovlivněn anglo-americkým knihovnictvím, v tomto duchu orientoval rozpravy vedené ve SVOK. S Mahenem připravil a organizoval anketu SVOKu Knihovna jako instituce národní (knižně vyšlo 1928).
Při slučování knihovnických spolků byl mezi vyjednavači. V novém Ústředním spolku československých knihovníků byl členem širšího výboru. Byl účastníkem všech knihovnických shromáždění. Zúčastnil se sjezdu osvětových pracovníků a knihovníků župy jihlavské (1925), sjezdu veřejných obecních knihovníků ve Znojmě (1927) sjezdu polských knihovníků ve Lvově (1928), osvětového sjezdu pro lidovou výchovu v Cambridge (1929), sjezdů čs. knihovníků v Českých Budějovicích (1932), v Kutné Hoře (1933) a v Třebíči (1935). Také na sjezdech Svazu osvětového a Masarykova lidovýchovného ústavu, kde byl jmenován osvětovým poradcem, zastával zájmy obecních knihoven a knihovníků. Psal články do ČČK a do České osvěty. V osvětové práci se angažoval v Jihlavě, v letech 1923-1924 redigoval Zprávy městského osvětového sboru v Jihlavě, byl jihlavským kronikářem. Se stejně smýšlejícími založil spolek Osvětový dům v Jihlavě. Působil také v jihlavském Literárním a uměleckém klubu, upozorňoval na novinky domácí i překladové literatury, vedl členy ke skutečným hodnotám českého a světového písemnictví. Byl jednatelem jihlavské turistické župy a redaktorem jejího časopisu Českomoravskou vysočinou. Měl rád divadlo a v ochotnickém spolku Klicpera režíroval několik her. Fotografoval a vystavoval své snímky na výstavách fotografů-amatérů. Knihovnické setkání v Padolí u Veřovic v r. 1936 bylo pro něj poslední. Ze zdravotních důvodů již nezůstal do konce. Nad hrobem se s předčasně zesnulým přítelem loučil Jiří Mahen.
Další info URL1918 – průkopníci veřejného knihovnictví: Stanislav Rambousek (Duha, 2018, č. 1)
URLPRVNÍ KNIHOVNÍ ZÁKON – 100 LET: První jihlavský český knihovník (Čtenář, 2019, č. 11)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 00 / 000000042.htm ]