NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Paulová, Milada, 1891-1970
Narození 2. listopadu 1891, Loukov (okr. Mladá Boleslav)
Úmrtí 17. ledna 1970, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Veřejná a universitní knihovna v Praze (nyní Národní knihovna ČR) (1919 - 1935)

Biografická pozn. Narozena 2. 11. 1891 v Loukově u Mladé Boleslavi, zemřela 17. 1. 1970 v Praze. PhDr., profesorka dějin slovanských národů a byzantologie. Práce v oboru a v oboru moderních českých dějin, překladatelka ze srbochorvatštiny.
Źivotopis Otec byl účetním v cukrovaru. Od malička trpěla tuberkulózou, se kterou bojovala celý život. Když byla tříletá, zemřela jí matka. V roce 1904 se s otcem přestěhovala do Prahy, kde docházela na střední školu. Po soukromé přípravě složila maturitu na Akademickém gymnáziu v Praze jako externistka. Absolvovala Karlovu univerzitu jako žačka profesora slovanských a východoevropských dějin Jaroslava Bidla. Díky své vědecké práci byla po habilitaci jmenována roku 1925 docentkou, roku 1935 mimořádnou a roku 1935 řádnou profesorkou slavistiky a byzantologie. Zaměřila se hlavně na jihoslovanské dějiny, především 20.století a ve svých pracích sledovala souběžnost českého a jihoslovanského protirakouského odboje za 1.světové války. Do pražské Veřejné a universitní knihovny nastoupila na konci srpna 1919. Po absolvování zaškolovacího kursu pro nové zaměstnance vedla kratší dobu oddělení rukopisů, pro které prosadila bezpečnější uložení fondu a později pracovala na úseku národní bibliografie. Podporovala a prosazovala uplatnění žen ve vědeckých knihovnách a souběžně s tím také ve vědecké práci. Po získání profesury na Karlově univerzitě koncem září 1935 opustila zaměstnání v knihovně a věnovala se plně pedagogické a vědecké práci. Význam osobnosti M. Paulové pro dějiny Národní knihovny ČR a pro české knihovnictví je v tom, že první ženou, která u nás dosáhla zmíněných akademických hodností, byla knihovnice. mr
Další info URLWikipedie (Milada Paulová)
URLMilada Paulová (Akademický bulletin, 2011, říjen)
URLZáznam v matrice narozených
URLPortrét z roku 1935 ve fotoarchivu ČTK

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 00 / 000000092.htm ]