NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Macháčková, Eduarda, 1930-2004
Církevní jméno Houdková, Eduarda, 1930-2004
Narození 22. září 1930, Brno (okr. Brno-město)
Úmrtí 17. prosince 2004, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Knihovna Národního muzea (1962-)

Biografická pozn. Narozena 22.9.1930 v Brně, zemřela 17.12.2004 v Praze. Magistra, knihovnice, překladatelka mariánské literatury, katolická aktivistka, spoluautorka práce v oboru archivnictví.
Źivotopis Mgr. Eduarda Macháčková, rozená Houdková v letech 1946 až 1950 studovala na Obchodní akademii v Písku, kde maturovala s vyznamenáním. Při pobytu v klášteře Anglických panen ve Štěkni získala základ jazykových znalostí. Mluvila anglicky, německy, francouzsky a chorvatsky, pasivně ovládala ruštinu a latinu. Z politických důvodů nemohla studovat vysokou školu, a tak po maturitě pracovala v letech 1950 až 1954 jako referentka na Ústředním ředitelství československých dolů, později Ministerstvu paliv a energetiky. Ke dni 2. 1. 1962 nastoupila do Národního muzea – Knihovny Národního muzea, odd. zámeckých knihoven, kde pracovala až do svého odchodu do důchodu, nejprve na pozici knihovníka, od roku 1965 jako dokumentátor a od roku 1968 jako asistent. V oddělení zámeckých knihoven, kde působila jako samostatná odborná pracovnice, byla v roce 1966 doporučena pro studium při zaměstnání oboru knihovnictví a vědecko-technických informací na Fakultě sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy. Promovala v roce 1971. Účastnila se publikační činnosti oddělení, např. při soupisu prvotisků zámeckých knihoven (Maltézská knihovna, Mnichovo Hradiště), dále teatrálií z Radenína, Křimic a Českého Krumlova. Katalogizovala a sepisovala knižní fondy na mnoha zámcích na území České republiky.
Při tehdejších omezených možnostech zahraničních studijních cest poznala knihovny a knižní muzea v NDR (Berlín a Lipsko) a zastupovala Národní muzeum také na studijním zájezdu knihovníků do Velké Británie. Jako důchodkyně zdarma pomohla zkatalogizovat svým přátelům různé knihovny v zahraničí i v České republice. Jako dobrovolník působila několik měsíců v La Salettě ve Francii a v Sue Ryder Foundation ve Velké Británii. Pravidelně několik let zdarma pomáhala ve Vesničkách SOS, v Pokoncilní knihovně Arcibiskupství pražského a v redakci časopisu Verité.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 05 / 000000578.htm ]