NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Špirk, František, 1929-2000
Narození 12. června 1929, Třebíč (okr. Třebíč)
Úmrtí 31. ledna 2000, Třebíč (okr. Třebíč)
Místo působení Brno (okr. Brno-město) - Univerzitní knihovna v Brně (nyní Moravská zemská knihovna v Brně)
Brno (okr. Brno-město) - Ústřední knihovna Vysoké školy veterinární v Brně (nyní Ústřední knihovna Veterinární a farmaceutické univerzity Brno) (-1989)

Biografická pozn. Narozen 12.6.1929 v Třebíči, zemřel 31.1.2000 tamtéž. Odborný knihovník Univerzitní knihovny v Brně, též autor prací o Náměšti nad Oslavou
Źivotopis Narodil se 1929 v Třebíči (dle kartotéky knihovníků expertů v Brně), ale jeho domovem se stala Náměšť nad Oslavou, kde jeho otec působil jako lékař a odkud František Špirk dlouhá léta dojížděl do Brna do zaměstnání. Po maturitě na gymnáziu v Třebíči studoval obor knihovnictví na Univerzitě Karlově v Praze. Po ukončení studia v roce 1951 působil jako odborný knihovník v Univerzitní knihovně v Brně, odkud přešel do Ústřední knihovny Vysoké školy veterinární v Brně, kterou vedl až do svého odchodu do důchodu v roce 1989. František Špirk byl uznávaným odborníkem s velkým přehledem nejen v oblasti odborné veterinární literatury, ale i literatury vůbec. Pro své vědomosti byl mnohdy nazýván chodící encyklopedií, ve které si téměř každý našel potřebné údaje, a pokud je nenašel, dokázal František Špirk rychle a spolehlivě získat informace z jiných zdrojů. V letech 1979 až 1980 byl předsedou Genealogické a heraldické společnosti. Svými bohatými vědomostmi o náměšťském regionu přispěl jako spoluautor do knihy Náměšť nad Oslavou : dějiny města od nejstarší doby po naši současnost (1984). Po svém odchodu do důchodu žil v Náměšti nad Oslavou a studiem regionálního tisku v archivech si rozšiřoval svoje vědomosti o kraji, v němž strávil celý život. Zemřel v domově důchodců v Třebíči.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 05 / 000000596.htm ]