NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Škorpíková, Marie, 1960-
Církevní jméno Martinková, Marie, 1960-
Narození 18. května 1960, Kyjov (okr. Hodonín)
Místo působení Ratíškovice (okr. Hodonín) - Obecní knihovna Ratíškovice (2002-)

Biografická pozn. Narozena 18. 5. 1960 v Kyjově. Ing., zemědělská ekonomka, knihovnice Obecní knihovny v Ratíškovicích (okr. Hodonín).
Źivotopis V roce 1983 absolvovala Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor ekonomika zemědělství. Po desetileté mateřské dovolené, kdy se jí narodily čtyři děti, pracovala jako odborná referentka na Pozemkovém fondu ČR v Hodoníně. V roce 2002 se rozhodla tuto pozici z rodinných důvodů opustit a začala pracovat jako knihovnice v Obecní knihovně v Ratíškovicích, zprvu na 8 hodin týdně. Postupně byl pracovní úvazek navyšován a v roce 2010 se stala knihovnicí Obecní knihovny v Ratíškovicích na plný úvazek. V roce 2011 absolvovala rekvalifikační knihovnický kurz akreditovaný MŠMT, pořádaný MZK v Brně. Prostory Obecní knihovny v Ratíškovicích byly v roce 2011 zrekonstruovány, vznikla knihovna s přívětivým moderním interiérem. Marie Škorpíková si vzala za úkol přeměnit knihovnu, která doposud byla vnímána pouze jako půjčovna knih, na komunitní knihovnu otevřenou všem se zaměřením na celoživotní vzdělávání. Již v dubnu 2011 získala knihovna ocenění za rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb v obci a podporu kulturního a společenského života na Slavnostním setkávání knihoven Jihomoravského kraje v Moravské zemské knihovně v Brně. Téhož roku byla nominována na cenu Knihovna roku 2011 v kategorii „významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“ za esteticky zdařilou rekonstrukci knihovny, dovybavení centra veřejného internetu a kreativní činnost knihovny, především práci s dětmi.
V roce 2013 se obec Ratíškovice poprvé přihlásila do soutěže Vesnice roku, v rámci níž byla knihovna oceněna Diplomem za vzorné vedení knihovny a tím automaticky nominována do soutěže Knihovna roku 2012, tentokrát v kategorii Základní knihovna. Obecní knihovna v Ratíškovicích získala titul Knihovna roku 2012 za mimořádně zdařilou rekonstrukci knihovny evropského typu a nepřeberné množství komunitních aktivit. V roce 2014 Marie Škorpíková absolvovala vzdělávací program BiblioEduca - posílení role knihoven jako komunitních center dalšího vzdělávání, ve volných chvílích čte a pěstuje turistiku, ale také pravidelně referuje o činnosti knihovny v místním tisku Ratíškovický Zvon a napsala články do Čtenáře, 2012, č.7/8 a do Bulletinu SKIP 04/12.
Medaile a ocenění Ocenění za rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb v obci a podporu kulturního a společenského života (MZK Brno) (2011)
Knihovna roku (Obecní knihovna Ratíškovice) (2012)
Další info URLBulletin SKIP (Obecní knihovna Ratíškovice - Knihovna roku 2012) (Bulletin SKP)
URLKnihovnice z Ratíškovic - Marie Škorpíková (Duha)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000602.htm ]