NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Hájková, Olga, 1962-
Církevní jméno Antonovičová, Olga, 1962-
Narození 20. července 1962, Brno (okr. Brno-město)
Místo působení Veselice (okr. Blansko) - Místní knihovna Veselice (2007-)

Biografická pozn. Narozena 20. 7. 1962 v Brně. Knihovnice v Místní knihovně Veselice (okr. Blansko), která se v roce 2011 stala Knihovnou roku.
Źivotopis V roce 1996 absolvovala Soukromou střední odbornou školu živnostenskou v Boskovicích a ve svém hlavním pracovním poměru je zaměstnána ve státní správě. V září 2007 se stala neprofesionální knihovnicí v Místní knihovně Veselice (Veselice je součástí obce Vavřinec se čtyřmi místními částmi). Knihovna ve Veselici byla v roce 2007 téměř nefunkční, neměla mnoho čtenářů, měla zastaralý fond a byla umístěna v nevyhovujících prostorách. Olga Hájková oživila fond knihovny, vyřadila staré knihy, zbylé knihy přebalila a v roce 2010 byl celý fond knihovny převeden do regionálního knihovního systému Clavius REKS. Obec Veselice má 270 obyvatel a počet čtenářů postupně narostl z deseti na osmdesát. Knihovna byla zvelebena nejprve ve svých dosavadních prostorách a Olga Hájková začala v knihovně pořádat akce pro děti i pro dospělé čtenáře, společná čtení, besedy, výtvarné dílny, aj. Při příležitosti velikonočního jarmarku na rozhledně Veselice-Podvrší začala knihovna pořádat Veselické knihobraní. V roce 2011 se Místní knihovna Veselice přestěhovala do nových prostor, vzniklých po rekonstrukci bývalého kulturního domu a ještě v témže roce získala titul Knihovna roku 2011. V letech 2012 a 2014 získala knihovna za své webové stránky Cenu veřejnosti Biblioweb. Nové prostory knihovny slouží k výstavám a setkáním a staly se místem čilého komunitního života v obci.
Od roku 2010 začala knihovna shromažďovat regionální literaturu Moravského krasu, ale i regionální recepty a fotografie podílí se též na mapování historie obce nebo na organizaci srazu rodáků. Olga Hájková se aktivně podílí na životě v obci, v letech 2010-2014 byla členkou zastupitelstva obce Vavřinec, je členkou Osadního výboru ve Veselici a členkou občanského sdružení Veselická kaplička. Mezi její koníčky patří výtvarná tvorba, zahrada, příroda, cestování a cyklistika, ale jejím největším koníčkem je knihovna (říká jí "duševní ozdravovna"), s kterou pořádá též koloběžkové výlety, výlety do okolí, keltský telegraf, pálení čarodějnic a různé soutěže v přírodě. O ní a knihovně ve Veselici jsme se mohli dočíst v novinách Rovnost, v Blanenském deníku nebo v časopise Duha.
Medaile a ocenění Knihovna roku (Místní knihovna Veselice) (2011)
Cena veřejnosti Biblioweb (2012)
Cena veřejnosti Biblioweb (2014)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000603.htm ]