NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Vítek, Antonín, 1940-2012
Narození 25. ledna 1940, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí 28. února 2012, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Knihovna Akademie věd ČR

Biografická pozn. Narozen 25. 1. 1940 v Praze, zemřel 28. 2. 2012 v Praze. Mgr., CSc., promovaný chemik, publikuje v oborech organická chemie, fyzikální chemie, výpočetní technika, informační technologie, astronomie a kosmonautika.
Źivotopis Vystudoval Přírodovědeckou fakultu na Univerzitě Karlově, obor organická chemie. Poté nastoupil do Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV, kde pracoval přes 20 let. Následně pracoval v Knihovně Akademie věd, kde se zaměřil na zavádění informačních technologií a na programování. Za svůj život se věnoval převážně kosmonautice. Pracoval mimo jiné na programovém vybavení ČS automatické pece pro materiálové experimenty ve stavu beztíže ČSK-1, která byla použita na družicových stanicích Saljut -7 a Mir.Vedl a vytvořil elektronickou internetovou encyklopedii kosmonautiky SPACE 40, která se věnuje družicím a sondám a tím zhotovil katalog všech umělých kosmických těles a kosmonautů, který nemá ve světě obdoby. Je také autorem řady publikací v oboru výpočetní techniky, astronomie, kosmonautiky a fyzikální a organické chemie. Měl výrazný podíl na tvorbě české internetové encyklopedie Wikipedie (od roku 2004, psal pod přezdívkou Avitek) a vytvořil řadu hesel z oblasti kosmické mechaniky. Udržoval zde aktuální seznam planetek. Spolupracoval i na dalších encyklopedických projektech – např. Ottův slovník naučný, Technický slovník naučný, 2.vyd., nebo Encyklopedie Diderot. V roce 1982 se stal spoluautorem knihy Malá encyklopedie kosmonautiky a později, v roce 2008, vydal společně s Karlem Pacnerem knihu Půlstoletí kosmonautiky.
Komentoval starty a přistání kosmických plavidel a vynikal absolutní znalostí všeho, co se dělo. Je autorem a spoluautorem řady článků v elektronických médiích (především iDnes.cz/Technet.cz, Vesmír a Letectví + kosmonautika) reflektujících aktuální dění v kosmonautice. Často vystupoval nebo byl a je citován v televizi, rozhlase a dalších sdělovacích prostředcích. V červenci 1969 byl členem týmu, který v Československé televizi komentoval přistání prvních lidí na Měsíci. Byla mu udělena cena Vojtěcha Náprstka (AV ČR, 2008) za popularizaci vědy a techniky a cena Littera Astronomica (ČAS, 2009) za popularizaci kosmonautiky za vedení celosvětově unikátní internetové encyklopedie SPACE 40. Zemřel po dlouhé a těžké nemoci. Byla po něm pojmenována planetka Vítek (30253).
Medaile a ocenění Cena Vojtěcha Náprstka (AV ČR) (2008)
Cena Littera Astronomica (ČAS) (2009)
Další info URLWikipedie (Antonín Vítek)
URLPocta Antonínu Vítkovi (Informace - zpravodaj Knihovny AV ČR, 2012, č. 1)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 06 / 000000635.htm ]