NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Sadecká, Marta, 1948-
Církevní jméno Kučerová, Marta, 1948-
Narození 6. srpna 1948, Most (okr. Most)
Místo působení Němčice u Boskovic (okr. Blansko) - Místní knihovna Němčice (2006-)

Biografická pozn. Narozena 6. 8. 1948 v Mostě. Knihovnice v Němčicích u Boskovic.
Źivotopis Po maturitě na SVVŠ v Brně (1966) pracovala jako technická kreslička v Královopolské strojírně Brno a při zaměstnání studovala nástavbu na SPŠ chemické v Brně, kterou absolvovala v roce 1970. Po mateřské dovolené nastoupila v roce 1974 do oddělení speciální chemie v Lachemě Brno, v letech 1983-1992 zde zastávala funkci dispečerky výroby. V roce 1992 absolvovala rekvalifikaci na obor účetnictví zakončenou certifikátem MF ČR. V roce 1992 pracovala jako účetní v soukromé firmě Fram s.r.o. a od roku 1993 vykonávala tuto profesi na živnostenské oprávnění až do odchodu do důchodu. - Od roku 1999 žije v Němčicích u Boskovic a když se v roce 2006 uvolnilo místo knihovnice v Místní knihovně Němčice, tak je s radostí přijala, protože knihy milovala a nakupovala od mládí. V té době měla knihovna zastaralé vnitřní vybavení i knižní fond. Začínal rozvoj digitalizace knihoven a tak v roce 2008 zakoupila Místní knihovna Němčice z přidělené dotace MK ČR knihovní systém Clavius. Všech téměř 4000 titulů bylo do roka elektronicky zkatalogizováno, takže v roce 2009 mohl být spuštěn on-line katalog. Místní knihovna Němčice se tak stala první malou neprofesionální knihovnou s on-line katalogem celého fondu v regionu. Změnil se též interiér knihovny, která je dnes důstojným kulturním stánkem. - Na Slavnostním setkání knihoven obcí Jihomoravského kraje 2011 v Moravské zemské knihovně v Brně získala Místní knihovna Němčice Ocenění za rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb v obci a podporu kulturního a společenského života.
Marta Sadecká vytvořila z nevyužívané místnosti v blízkosti knihovny útulnou klubovnu, která se stala přirozeným komunitním centrem obce. V roce 2016 to bylo už 8 let, co se zde každý týden začaly scházet děti v zájmových kroužcích, které organizuje Místní knihovna Němčice a o které je velký zájem. Pravidlem se stalo předčítání z oblíbených knih dětí. - Marta Sadecká organizuje též pravidelné návštěvy divadla a připravuje přednášky, besedy, výtvarné dílny a výstavy pro dospělé. Velkou oblibu mají výstavy představující zájmovou tvorbu obyvatel a také výstavy historických předmětů a hraček, které se dodnes najdou v domácnostech. Každoročně nacvičuje s dětmi pásmo vánočních koled v dobových kostýmech, s kterým na Štědrý den vystupují v místním kulturním domě. Výhodou těchto zájmových činností je blízkost ke knihovně, která vede, zvláště u dětí, ke zvýšenému zájmu o pravidelné čtení a návštěvy knihovny. - Marta Sadecká ve volném čase čte, poslouchá vážnou hudbu, provozuje jógu a turistiku, pracuje s dětmi a také na zahradě.
Medaile a ocenění Ocenění za rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb v obci a podporu kulturního a společenského života (MZK Brno) (2011)
Další info URLMístní knihovna Němčice

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 07 / 000000747.htm ]