NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Švrčinová, Soňa, 1964-
Církevní jméno Gricová, Soňa, 1964-
Narození 7. září 1964, Brno (okr. Brno-město)
Místo působení Ostrov u Macochy (okr. Blansko) - Obecní knihovna Ostrov u Macochy (1992-)

Biografická pozn. Narozena 7. 9. 1964 v Brně. Mgr., učitelka ZŠ Vysočany a knihovnice Obecní knihovny Ostrov u Macochy.
Źivotopis Vystudovala Střední pedagogickou školu v Boskovicích a v letech 1983 -1992 působila jako učitelka Mateřské školy Šošůvka na okrese Blansko. V roce 1992 absolvovala studium Učitelství pro mateřské školy na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a v roce 2005 absolvovala studium Učitelství pro 1. stupeň ZŠ tamtéž. Pracuje jako učitelka 1. stupně na Základní škole Vysočany na okrese Blansko. - Od června 1992 působí také jako knihovnice Obecní knihovny Ostrov u Macochy. V roce 2002 byl do knihovny zaveden internet, byl zakoupen program LANIUS a bylo započato s vkládáním knih do systému. Od roku 2009 půjčuje Obecní knihovna Ostrov u Macochy knihy v systému LANIUS. V roce 2010 se knihovna přihlásila do programu VISK 3 a získala dotaci na program CLAVIUS, v kterém půjčuje kompletní fond od srpna 2011. Od září 2011 začal fungovat také online katalog na stránkách obce. - Od roku 2002 probíhá průběžně modernizace interiéru knihovny - ve všech místnostech byly položeny nové podlahy, byla vyměněna okna, dveře a osvětlení, bylo zavedeno plynové topení, půjčovní místnost byla vybavena novým nábytkem a pravidelně probíhá výmalba místností. V roce 2013 byla provedena nová fasáda budovy. - Při své práci v Obecní knihovně Ostrov u Macochy se Soňa Švrčinová zaměřila na rozvoj a podporu čtenářství u dětí v rámci celorepublikového projektu "Celé Česko čte dětem".
Od roku 2009 se každoročně od října do června scházejí jednou za 14 dní děti ve věku od 4 do 7 let s rodiči a prarodiči a samostatně děti od 7 do 10 let a navštěvují projekty v knihovně (např. Za zvířátky do pohádky, Za pohádkou do knihovny, S knihou poznáváme svět, Haló, haló, tady Večerníček, Škola naruby aneb za pohádkou a pověstí našeho kraje, Za tajemstvím a dobrodružstvím do knihovny) . Děti zde poslouchají texty, některé se učí nazpaměť, povídají si o přečteném, seznamují se s knižními novinkami a doprovázejí texty kresbou. Součástí projektu jsou besedy se známými ilustrátory (Adolf Dudek, Jiří Fixl, Jaroslava Fišerová) a spisovatelkami (Ivana Peroutková, Petra Braunová, Eva Mrázková) a tvořivé dílny, při kterých děti vyrábějí podle literárních textů drobné výrobky, jako jsou proutěná srdíčka, kočky, šneci, želvy nebo zajíčci. - Obecní knihovna Ostrov u Macochy se v letech 2010-2016 čtyřikrát účastnila projektu "Už jsem čtenář - Knížka pro prvňáčka" se žáky 1. ročníku Základní školy v Ostrově u Macochy a Základní školy ve Vysočanech. V letech 2015 a 2016 uspořádala knihovna pro děti a jejich rodiče zájezd do Loutkového divadla Radost v Brně. - Soňa Švrčinová je editorkou učebnice Gric, Jan: Ostrov u Macochy : příroda a lidé : regionální učebnice a čítanka pro základní školy. Ostrov u Macochy : Obecní úřad, Školský úřad Blansko, 2001 a třikrát ročně publikuje články o knihovně v Ostrovském zpravodaji a o událostech v knihovně informuje na webových stránkách obce Ostrov u Macochy, kde jsou i stránky Obecní knihovny Ostrov u Macochy.
Na Slavnostním setkání knihoven obcí Jihomoravského kraje v Moravské zemské knihovně v Brně v roce 2012 získala Místní knihovna Ostrov u Macochy Ocenění za rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb v obci a podporu kulturního a společenského života. - Od roku 2015 je Obecní knihovna Ostrov u Macochy členem Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky. - Soňa Švrčinová je předsedkyní Školské rady při Základní škole Vysočany (2009-2011, 2015- ), od roku 2014 je členkou kulturní komise v obci Ostrov u Macochy a v letech 2006-2010 působila jako předsedkyně sociální komise tamtéž. Ve svém volném čase čte knihy, navštěvuje muzikály, divadla a kina, má ráda cestování a turistiku.
Medaile a ocenění Ocenění za rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb v obci a podporu kulturního a společenského života (MZK Brno) (2012)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 07 / 000000749.htm ]