NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Klabalová, Božena, 1951-
Církevní jméno Dvořáková, Božena, 1951-
Tomanová, Božena, 1951-
Narození 19. listopadu 1951, Klatovy (okr. Klatovy)
Místo působení Hradec Králové (okr. Hradec Králové) - Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové (1983-2012)

Biografická pozn. Narozena 19. 11. 1951 v Klatovech. PhDr. Knihovnice, informační pracovnice, rešeršérka, odborná publicistka.
Źivotopis Paní Božena Klabalová vystudovala humanitní směr na Střední všeobecně vzdělávací škole v Klatovech, knihovnické vzdělání pak získala na Střední knihovnické škole v Brně. Na Filozofické fakultně Univerzity Karlovy studovala češtinu a latinu. V roce 1983 přijala zaměstnání ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové na úseku informačních služeb. Nejprve zde pracovala jako řadová informační pracovnice, poté ve funkci vedoucí informačních a referenčních služeb, a nakonec se stala vedoucí oddělení prezenčních služeb. Od r. 1995 dobrovolnicky vede Farní knihovnu v Hradci Králové 1. Vyučovala na Střední knihovnické škole v Brně – v konzultačním středisku při SVK v Hradci Králové, a také na SOŠ a SOU Hradební v Hradci Králové. Při exkurzích a přednáškách v SVK HK seznamovala zájemce s informační činností a přispívala tak k zvyšování informační gramotnosti. V SVK HK sestavovala rešerše, takže měla publikační činnost vlastně v náplni práce. Působila také v redakční radě knihovnicko-informačního zpravodaje U nás, nejdříve jako členka redakční rady a přispěvatelka, později jako jazyková korektorka. Sestavila také Souhrnné rejstříky písemně zpracovaných dotazů a rešerší SVK HK a Přehled katalogů a kartoték veřejných knihoven Východočeského kraje. Přispívá také do historického sborníku Královéhradecko nebo občasníku Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové X.
Redakčně se podílí také na zpravodaji Informace farnosti katedrály Sv. Ducha v Hradci Králové, v této farnosti působí také jako kronikářka a je zde členkou pastorační rady. Též je členkou Jednoty klasických filologů. Mezi její záliby patří četba a věnuje se sborovému zpěvu – zpívá v katedrálním sboru Cantores Gradecenses a schola katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové a v Severočeském filharmonickém sboru Česká Lípa – Liberec.
Medaile a ocenění Knihovnice roku Královéhradeckého kraje (2015)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 07 / 000000769.htm ]