NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Gerová, Eva, 1920-2013
Církevní jméno Šanovcová, Eva, 1920-2013
Branbergerová, Eva, 1920-2013
Odkaz. forma Gerová-Šanovcová, Eva, 1920-2013
Narození 4. března 1920, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí 5. června 2013, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Národní a universitní knihovna v Praze (nyní Národní knihovna ČR) (1952-?)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Státní knihovna společenských věd (nyní Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Městská knihovna v Praze
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Knihovna výrobního družstva Mechanika (-1993)

Biografická pozn. Narozena 4. 3.1920 v Praze, zemřela 5. 6. 2013 tamtéž. Filmová herečka, knihovnice.
Źivotopis Navštěvovala anglické gymnázium a z kvarty přešla v r. 1936 do druhého ročníku dramatického oddělení Státní konzervatoře v Praze. Asi v pěti letech hrála v představení pražských konzervatoristů. Při studiu na konzervatoři, v letech 1936 - 1939, hrála ve dvanácti filmech. Svůj umělecký pseudonym si vytvořila zkrácením svého příjmení a používala ho výhradně na filmovém plátně. V r. 1939 krátce hostovala v Divadle na Vinohradech, vdala se a po svatbě opustila hereckou kariéru a věnovala se rodině. V r. 1951 pracovala jako prodavačka v klenotnictví. Když v r. 1952 vnikla voda do sklepení Klementina, začala pracovat jako brigádnice v Národní a universitní knihovně v Praze. Vynášela ze sklepů v koších knihy a katalogizovala je. Poté pracovala ve Státní knihovně společenských věd v Praze. V padesátých letech si doplnila odborné knihovnické vzdělání absolvováním dvousemestrálního knihovnického kurzu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté nastoupila v Divadelním a filmovém oddělení Městské knihovny v Praze, kde následně pracovala šestnáct let v Oddělení pro mládež. Potom pracovala nějaký čas v knihovně ve výzkumném ústavu v Praze, načež se vrátila zpět do Městské knihovny v Praze. Působila rovněž v knihovně filmového archivu a jeden rok v propagaci ve Filmovém podniku hlavního města Prahy. Nakonec pracovala v knihovně výrobního družstva Mechanika v Praze, kde zůstala až do svého odchodu do důchodu v r. 1993. Svůj volný čas věnovala rodině, dětem, vnukům a pravnukům. Byla stále aktivní, chodila na výstavy, poslouchala rádio a sledovala politiku. Ráda chodila s dcerou do kina na přenosy z Metropolitní opery.
Další info URLWikipedie (Eva Gerová)
URLObálky knih (Eva Gérová)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 07 / 000000784.htm ]