NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Zahradil, Jiří, 1930-2011
Narození 13. června 1930, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí 24. srpna 2011, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Československá akademie věd. Základní knihovna – Ústředí vědeckých informací (nyní Knihovna Akademie věd ČR) (1967-1992)

Biografická pozn. Narozen 13. 6. 1930, zemřel 24. 8. 2011 v Praze. PhDr., knihovník a informatik,v letech 1967-1992 ředitel Základní knihovny - Ústředí vědeckých informací Akademie věd. Zabýval se zejména automatizovanými systémy vědeckých informací a reprografií.
Źivotopis V roce 1967 nastoupil jako ředitel do centrální akademické knihovny, v této funkci zde působil až do roku 1992. Podílel se nejenom na rozvoji knihovny, ale i celé soustavy vědeckých informací ČSAV. Napomáhal rozvoji akademických knihoven, rozšířil metodickou pomoc těmto knihovnám a jejich pracovníkům. Pozornost byla věnována koordinaci doplňování fondů v soustavě vědeckých informací (SVI) a knihoven ČSAV. Došlo k výraznému rozvinutí akvizice, rozšířila se mezinárodní výměna publikací. Pro knihovníky SVI se pořádaly vzdělávací semináře a kurzy. Na zámku v Jirnech (který ZK – ÚVI ČSAV tehdy obhospodařovala) inicioval vybudování centrálního akademického depozitáře méně využívané vědecké literatury, všestranně podporoval trend zavádění a využití výpočetní a reprografické techniky a nově objevených informačních technologií do praxe akademických knihoven. V rámci ČSAV v 1984 inicioval zavedení automatizovaného systému evidence publikovaných vědeckých prací pracovníků Akademie (ASEP) a vytvoření příslušné databáze. Výše uvedené skutečnosti dokládá i Zahradilova publikační činnost, ve které propaguje používání moderní techniky v knihovnách, např. v díle Používání osobních počítačů pro vytváření malých informačních souborů, anebo Teoretické a metodologické předpoklady nasazení reprografických metod. V roce 1958 byl knihovníkem Chemického ústavu ČSAV.
Medaile a ocenění čestné uznání presidia Československé akademie věd (1958)
Další info URLZemřel Jiří Zahradil (Ikaros)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 07 / 000000787.htm ]