NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Helbich, Jan, 1927-
Narození 20. července 1927, Ostrava (okr. Ostrava-město)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Ústav vědeckých lékařských informací (nyní Národní lékařská knihovna) (1970-1990)

Biografická pozn. Narozen 20. 7. 1927 v Ostravě. MUDr., CSc., radiační hygienik, též informační pracovník, dokumentátor, zaměřen na vědecké lékařské informace a lékařskou informatiku (Ústav hygieny práce a chorob z povolání, Praha Národní lékařská knihovna, Praha).
Źivotopis Po promoci v roce 1952 pracoval jako hygienik práce v Nitře. Externě se podílel na klasifikaci dokumentačních záznamů pro pražský Ústav vědeckých lékařských informací. V roce 1956 se stal výzkumným pracovníkem v Ústavu hygieny práce a chorob z povolání v Praze. Byl zakladatelem oborového informačního střediska pro ochranu před zářením při Výzkumném ústavu hygieny záření. Byl rovněž předsedou Komise pro zdravotnické informace při České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Od roku 1970 působil v Ústavu vědeckých lékařských informací, kde se o tři roky později stal vedoucím Úseku výzkumu a metodiky. Je považován za vůdčí postavu v oblasti vědecké lékařské informatiky a československé lékařské bibliometrie.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 08 / 000000838.htm ]