NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Kancnýř, Bedřich, 1851-1940
Narození 5. prosince 1851, Náměšť nad Oslavou (okr. Třebíč)
Úmrtí 23. srpna 1940, Brno (okr. Brno-město)
Místo působení Dačice (okr. Jindřichův Hradec)
Blansko (okr. Blansko)

Biografická pozn. Narozen 5.12.1851 v Náměšti nad Oslavou, zemřel 23.8.1940 v Brně. Právník, poslanec, národní buditel, činný v mnoha veřejných spolcích, zejména se zasloužil o českou emancipaci v Blansku a okolí. Soubory přednášek a projevů o chudinství a živnostech.
Źivotopis Narodil se v Náměšti nad Oslavou, kde jeho otec byl řemeslníkem. Studoval na českém gymnáziu v Brně. R. 1872 odebral se na studia práv do Vídně. Vstoupil 1876 do soudní praxe ve Vídni. Roku 1876 byl jmenován auskultantem pro Moravu a sloužil ve Znojmě, v Náměšti, u okresního soudu v Brně, Blansku a v Kroměříži. R. 1891 stal se soudcem v Dačicích, nakonec byl vrchním radou zemského soudu v Brně. V Blansku byl zvolen do obecního zastupitelstva. Tam zřídil okrašlovací spolek, zavedl osvětlení plynové v městě, spolupůsobil při zřízení obecní knihovny a hasičského sboru. V Kroměříži založil okrašlovací spolek, jehož byl předsedou. V Dačicích zřídil český bruslařský klub. К jeho podnětu vysázeno lípové stromořadí na Dolním náměstí. R. 1895 založil veřejnou knihovnu a uspořádal národopisnou výstavku. Jeho přičiněním se ustavil spolek pro zakládání knihoven pro lid v okresu dačickém a jemnickém.
Další info URLNAVRÁTIL, Michal. Almanach československých právníků: životopisný slovník čs. právníků, kteří působili v umění, vědě, krásném písemnictví a politice od Karla IV. počínaje až na naše doby : k III. sjezdu čs. právníků v Bratislavě. V Praze: M. Navrátil, 1930.
URLWikipedie (Bedřich Kancnýř)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 08 / 000000878.htm ]