NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Máša, Rudolf, 1880-1954
Narození 7. dubna 1880, Kněževes (okr. Rakovník)
Úmrtí 19. února 1954, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Ústřední svaz československých průmyslníků (1918-1940)

Biografická pozn. Narozen 7.4.1880 v Kněževsi u Rakovníka, zemřel 19.2.1954 v Praze. Novinář, publicista a knihovník, autor cestovních průvodců a anarchistických a religionistických publikací a článků.
Źivotopis Narodil se do rodiny pekaře 7. dubna 1880 (některá literatura uvádí 8. duben 1880) v Kněževsi u Rakovníka. V devadesátých letech 19. století se přestěhoval s rodiči do Háje u Duchcova. Pomáhal v pekárně, protože neměl prostředky, aby mohl chodit na střední školu. Přesto si opatřil gymnaziální učebnice a odborné časopisy a všechen čas věnoval samostudiu. V roce 1900 se stal horníkem na dole Alexander v Hrdlovce a v roce 1906 šéfredaktorem Hornických listů, vydávaných v Duchcově. V redakci vydržel jen jeden rok. Aby nebyl soudně stíhán pro propagaci anarchistických a antimilitaristických myšlenek, odjel nejprve do uhelného revíru v Porůří. V útěku pokračoval do holandského Heerlenu a do francouzského Barlinu. Po celou dobu byl činný v hornických odborových organizacích. Osvojil si řadu cizích jazyků, včetně esperanta. Po návratu pracoval v libkovické Dělnické pekárně. První světovou válku strávil na frontě, po jejím skončení se stal v prosinci 1918 knihovníkem Ústředního svazu československých průmyslníků v Praze. V této pozici působil do začátku roku 1940, kdy odešel do penze. Komsomolec Josef Vaněk o něm napsal, že v třicátých letech obětavě zásoboval celou řadu marxistických teoretiků zahraniční levicovou ekonomickou literaturou, aniž to tušil. Když byla pro marxistické teoretiky některá taková literatura příliš drahá, koupila ji knihovna Svazu průmyslníků a “návštěvník” doporučený S. K. Neumannem nebo I. Sekaninou si knihu prostudoval a udělal výpisky.
Po první světové válce se Máša aktivně zapojil do činnosti antiklerikální Volné myšlenky. Jako ateista sice kritizoval křesťanství, ale propagoval buddhismus. Osm let byl předsedou Okresního osvětového sboru v Praze-Nuslích. Z popudu Klubu českých turistů napsal celou řadu vlastivědných a turistických průvodců. Za druhé světové války zasáhl i do protifašistického odboje jako překladatel Fučíkova letáku pro vojáky. Zemřel 19. února 1954 v Praze.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 18 / 000001854.htm ]