NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Trapp, Mořic Vilém, 1825-1895
Odkaz. forma Trapp, Moriz Wilhelm, 1825-1895
Trapp, Moriz, 1825-1895
Trapp, Moric, 1825-1895
Narození 24. ledna 1825, Vodňany (okr. Strakonice)
Úmrtí 27. května 1895, Brno (okr. Brno-město)
Místo působení Brno (okr. Brno-město) - Františkovo muzeum (nyní Moravské zemské muzeum) (1859-1895)

Biografická pozn. Narozen 24.1.1825 ve Vodňanech, zemřel 27.5.1895 v Brně. Muzejní pracovník, kreslíř, archeolog a historik, publikace z oboru muzejnictví a archeologie.
Źivotopis Narodil se v jižních Čechách v rodině městského lékárníka. Po studiu historie a starověku na pražské Filozofické fakultě podnikl studijní cesty po Německu, Francii a Itálii. Po návratu do vlasti působil jako vychovatel ve šlechtických rodinách. V roce 1859 nastoupil jako adjunkt kustoda Albina Heinricha do Františkova muzea v Brně. Po jeho smrti (5. dubna 1864) působil nejdříve jako zástupce kustoda, v roce 1867 obdržel definitivní jmenování kustodem, v této funkci působil až do své smrti. V roce 1882 vydal základní informační publikaci o muzeu s názvem Františkovo muzeum v Brně, kde zachytil i stručné dějiny knihovny. Za jeho dlouhého působení (36 roků) se knihovna rozrostla co do počtu knih, tak do způsobu jejich zpracování. Knihovnu nově uspořádal, vypracoval nový katalog, na jehož vydání tiskem získal dotaci od zemského výboru. V odborné činnosti se zabýval především archeologickým výzkumem, byl výborným znalcem Moravy, kreslířem i pedagogem. Pod jeho vedením se stalo muzeum známým kulturním ústavem. Byl členem řady spolků a společností: Hospodářské společnosti, kde zastával funkci sekretáře historicko-statistické sekce a byl členem zahradnické sekce, byl dopisujícím členem archeologické sekce Muzea království českého v Praze, archivním korespondentem Moravského zemského archivu v Brně pro město Brno, členem Vídeňského spolku archeologického, Moravského spolku včelařského, Německého spolku v Brně a členem vzdělávacího spolku brněnských knihtiskařů a písmolijců.
Své odborné články publikoval v českých i německých periodikách. Pozůstalost M. W. Trappa je uložena v archivu Moravského muzea v Brně.
Další info URLABART (Wilhelm Moriz Trapp)
URLInternetová encyklopedie dějin Brna (Moriz Wilhelm Trapp)
URLWikipedie (Mořic Vilém Trapp)
URLZáznam v matrice o narození
URLMatriční záznam o úmrtí a pohřbu

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 19 / 000001958.htm ]