NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Lazar, Theodor, 1834-1887
Narození 24. září 1834, Bystřice nad Pernštejnem (okr. Žďár nad Sázavou)
Úmrtí 26. března 1887, Brno (okr. Brno-město)
Místo působení Brno (okr. Brno-město) - Nižší slovanské gymnázium (1867-1886)

Biografická pozn. Narozen 24.9.1834 v Bystřici n. Pernštejnem, zemřel 26.3.1887 v Brně. Středoškolský profesor, knihovník.
Źivotopis Narodil se 24. září 1834 v Bystřici nad Pernštejnem do rodiny majitele tabákového skladu a domu a městského starosty. Obecnou školu navštěvoval v rodném městě a v Novém Městě na Moravě. Gymnazijní studia absolvoval v Moravské Třebové, Litomyšli, Jihlavě a Brně, kde se podrobil maturitní zkoušce v červenci 1853. Po prázdninách odešel do Vídně studovat klasickou filologii. Od října 1855 působil jako suplující učitel na vyšším gymnáziu ve Znojmě. V květnu 1858 odešel znovu do Vídně, aby dokončil studia ve filologickém semináři a podrobil se učitelské zkoušce. Po roce se vrátil do Znojma a koncem roku 1859 byl jmenován skutečným gymnazijním učitelem. Ve Znojmě působil až do konce školního roku 1866/7 a vedle latiny, řečtiny a němčiny vyučoval i češtinu. Poté byl povolán na nižší slovanské gymnázium v Brně, kde působil dvacet let. Zpočátku vyučoval latinu, němčinu a češtinu, po rozšíření gymnázia na vyšší i řečtinu. Kromě toho působil i v Obchodním ústavu V. Rupricha jako učitel češtiny a české obchodní korespondence. Řadu let byl jednatelem a pokladníkem Matice Moravské, členem výboru Čtenářského spolku, Družstva Národního divadla a Matice Besedního domu, revizorem Cyrillo-Metodějské záložny. Přátelil se s rodinou Antonína Vaška a stal se poručníkem jeho šesti dětí včetně Petra Bezruče. Byl výborným řečníkem. Hned po příchodu do brněnského gymnázia převzal správu gymnaziální knihovny, a to jak učitelské, tak i žákovské. O obě knihovny se staral do školního roku 1883/84, o učitelskou knihovnu až do školního roku 1885/86.
Byl veselého temperamentu, což jeho kolega profesor Rypáček vystihl v nekrologu slovy “zesnul záhy, tak záhy, že se nám zdá, vstupujeme-li do knihovny gymnasijní, že nás pozdraví vesele a vtipně, jako vždy činíval”. Zemřel 26. března 1887 v 1 hodinu ráno v Brně a pochován byl o dva dny později na Ústředním hřbitově města Brna.
Další info URLInternetová encyklopedie dějin Brna (Theodor Lazar)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 20 / 000002022.htm ]