NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Schön, Josef Jiljí, 1790-1838
Narození 14. března 1790, Josefov (okr. Náchod)
Úmrtí 2. února 1838, Písek (okr. Písek)
Místo působení Jičín (okr. Jičín) - Gymnasium (1816-1819)
Gorice (Itálie) - Biblioteca Civica di Gorizia (1820-1823)
Písek (okr. Písek) - Gymnasium (1823-1838)

Biografická pozn. Narozen 14.3.1790 v Josefově, zemřel 2.2.1838 v Písku. Katolický kněz, knihovník, kulturní historik, publikace z oboru.
Źivotopis Narodil se 14. března 1790 v Josefově do rodiny políra josefovské pevnosti a pozdějšího tesařského mistra. Ten dal syna na filozofická studia do Jičína. Po jejich dokončení patrně vstoupil do řádu piaristů a tři roky působil jako gramatikální profesor na piaristických školách na Moravě. V roce 1812 zřejmě z řádu vystoupil a nechal se v Hradci Králové vysvětit na kněze. Po vysvěcení působil jako profesor poetiky a rétoriky na královéhradeckém gymnáziu. Začátkem roku 1816 byl jmenován prozatímním prefektem gymnázia v Jičíně a byl pověřen výukou slohu v obou humanitních třídách do doby, než bude vybrán skutečný prefekt. Již koncem června 1816 však složil přísahu a stal se skutečným prefektem. V této funkci se staral především o knihovnu a kupoval do ní prakticky veškerou kvalitní českou literaturu. Zároveň působil na žáky, aby se věnovali její četbě. Jeho aktivity v Jičíně ocenil v dubnu 1818 královéhradecký biskup a vyznamenal ho právem nosit collare canonicorum a synodálie. V roce 1819 zažádal ze zdravotních důvodů o přeložení do Gorice pod mírné italské nebe a koncem září 1819 odjel do metropole rakouské korunní země Okněžněné hrabství Gorice a Gradiška. Tam docílil, že bylo místní gymnázium povýšeno na akademické. Poté byl ustanoven prozatímním ředitelem gymnázií v Přímoří a pověřen vybudováním veřejné císařské knihovny, což se mu podařilo, a knihovna byla otevřena v roce 1823. V tu dobu již usiloval po návratu do Čech. Protože část Přímoří byla přičleněna k Uhersku a změnil se způsob řízení gymnázií, byl Schoen jmenován prefektem píseckého gymnázia.
V gymnazijní knihovně zkatalogizoval knihy, aby se usnadnilo jejich půjčování, uspořádal úřední spisy a našel pro ně lepší umístění, uspořádal archiv krajského úřadu a za to mu bylo slíbeno čestné kanovnictví. Prozkoumal archivy v Písku, Vodňanech, Netolicích a napsal historické studie, které pak vyšly v odborných časopisech německy (Monatsschrift a Jahrbuch des böhmischen Museums, Hyllos, Hesperus, Kratos) i česky (Časopis českého Museum). S Josefem Jungmannem spolupracoval na česko-německém slovníku. V dubnu 1831 byl jmenován čestným členem českého muzea. Zemřel 2. února 1838 v Písku.
Medaile a ocenění biskupský notář
pomník (1850)
právo nosit synodálie

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 20 / 000002059.htm ]