NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Kovář, Matěj Radoslav, 1837-1872
Odkaz. forma Kovář, M. R., 1837-1872
Narození 9. února 1837, Bubovice (okr. Příbram)
Úmrtí 19. července 1872, Pardubice (okr. Pardubice)
Místo působení Pardubice (okr. Pardubice) - Reálná škola (1864-1872)

Biografická pozn. Narozen 9.2.1837 v Bubovicích u Březnice, zemřel 19.7.1872 v Pardubicích. Středoškolský profesor a knihovník
Źivotopis Narodil se podle údajů v matrice 9. února 1837 (Riegrův slovník uvádí 8. únor) v Bubovicích, nyní část obce Volenice, do rodiny sedláka. Již jako patnáctiletý v době, kdy navštěvoval staroměstské akademické gymnázium v Praze, přispíval Matici české na vydávání českých knih. Gymnazijní docházku dokončil v roce 1858 v Písku a poté si zapsal studium zeměpisu a dějepisu na filozofické fakultě vídeňské univerzity. Ve Vídni pobyl šest semestrů, byl členem historicko-filologického semináře a věnoval se i studiu slovanských jazyků a literatur. Od října 1861 působil jako výpomocný učitel na vyšších reálných školách v Olomouci. V roce 1864 složil učitelskou zkoušku u vědecké zkušební komise ve Vídni a ještě v tom roce ho pardubické zastupitelstvo jmenovalo zatímním učitelem zeměpisu a dějepisu na vyšší reálné škole v Pardubicích. Hned po nástupu do pardubické školy převzal správu školní knihovny. Ta obsahovala řadu knih patřících hlavní škole, která do té doby měla společnou knihovnu s nižší školou reálnou. Všechny knihy přebral a prohlédl. Část knih vrátil hlavní škole, část pro školu nevhodných vyřadil. Rozdělení fondu pro učitelskou a žákovskou knihovnu nechal na dobu, až bude mít škola vlastní budovu a dost prostoru na půjčování knih studentům. Nedostatek českých učebnic vyřešil v dalších letech tím, že jich několik napsal. Od srpna 1865 byl jmenován definitivním učitelem. V roce 1867 složil ve Vídni zkoušku z češtiny a české literatury a byl uznán zcela způsobilým vyučovat tyto předměty na vyšších reálných školách s českým i německým vyučovacím jazykem.
Byl funkcionářem Spolku ku podporování chudých studujících na městské vyšší škole realné v Pardubicích a od roku 1871 i přispívajícím členem Umělecké besedy v Praze. V tom roce onemocněl tyfem, ale jen částečně se uzdravil. V dalším roce ochrnul na plíce a 19. července 1872 dopoledne zemřel v Bílém Předměstí (dnes součást Pardubic). Pohřben byl o dva dny později na dnes zrušeném hřbitově u sv. Jana Křtitele.
Další info URLZáznam v matrice narozených

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 21 / 000002142.htm ]