NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Schmidt, Anton, 1820-1864
Církevní jméno Pražský, Vědoslav, 1820-1864
Odkaz. forma Schmidt, Antonín, 1820-1864
Narození . 1820, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Úmrtí 1. listopadu 1864, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Knihovna Královského českého polytechnického zemského ústavu (nyní Národní technická knihovna) (1864)

Biografická pozn. Narozen v r. 1820 v Praze, zemřel 1.11.1864 tamtéž. Phil. Dr., pedagog, překladatel, novinář a knihovník.
Źivotopis Narodil se v roce 1820 v Praze jako syn chudého obchodníka. Již jako dítě projevoval zvláštní zálibu ve vědě, ale protože se pro nedostatek peněz rodičů nemohl věnovat vědecké kariéře a byl zručný v kreslení, vyučil se na rytce. Brzy získal takovou dovednost, že na svých cestách, zejména v Berlíně a Paříži, našel zaměstnání u nejlepších rytců. Právě na těchto cestách, především při návštěvách velkých knihoven, se v něm znovu probudily sklony k vědeckému studiu. Když pro onemocnění zraku nemohl dále umělecky tvořit, začal jako 21letý docházet na gymnázium a později i na univerzitu, kde získal v roce 1860 doktorát filozofie. Zpočátku měl v úmyslu věnovat se pedagogické činnosti a údajně získal docenturu dějin umění na vídeňské univerzitě. Jeho zdraví ho však donutilo vzdát se této činnosti. Nakonec se mu v posledním roce života podařilo získat místo, které souviselo s jeho sklony. V lednu 1864 ho český zemský výbor vybral z 30 uchazečů o místo knihovníka na polytechnickém zemském ústavu v Praze. Ovládal oba zemské jazyky a přispíval jak do Pražských novin, tak do Prager Zeitung zprávami o hudbě a divadle. Byl výborným znalcem francouzské literatury, přeložil několik Molièrových dramatických děl do češtiny. Hru Le Malade imaginaire, kterou přeložil jako Pacient a lékař údajně pod pseudonymem Vědoslav Pražský, zařadilo na program i královské české zemské divadlo v Praze. Uměl anglicky, francouzsky a italsky a z Vídně měl knihovnickou praxi, takže dostal přednost před Vojtěchem Šafaříkem. V pražské knihovně pracoval jako skriptor jen devět měsíců.
Dostával záchvaty vleklé tuberkulózy a po jednom z nich byl v říjnu 1864 náhle odvezen do Všeobecné nemocnice v Praze, kde zemřel 1. listopadu 1864. Za krátkou dobu knihovnické činnosti uspořádal osmitisícovou knihovnu a zanechal ji v nejlepším stavu. Patrně prosadil do nového výpůjčního řádu paušální kauci, s níž se setkal ve vídeňské knihovně. Na olšanský hřbitov doprovodil jeho tělo nebývale velký počet osob.
Další info URLPobytové přihlášky pražského policejního ředitelství (konskripce)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 22 / 000002286.htm ]