NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Gorbušin, Ivan Vasiljevič, 1887-1943
Narození 1. května 1887, Grigoripolisk (Rusko)
Úmrtí 15. března 1943, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Ústřední slovanská zemědělská knihovna ČAZ (nyní Knihovna Antonína Švehly) (1935-1943)

Biografická pozn. Narozen 1. 5. 1887 v Grigoripolisku na Kubáni (Rusko), zemřel 15. 3. 1943 v Praze. Organizátor družstevnictví, knihovník.
Źivotopis Narodil se 1. května 1887 v Grigoripolisku (Rusko) do zámožné kozácké rodiny. Po absolvování učitelského ústavu nejen učil na Kubáni, ale i zakládal družstevní organizace. Zasloužil se rovněž o zřízení střední zemědělské školy a o vybudování dráhy, která spojila města Armavir a Tuapse na Kavkaze. Za 1. světové války byl poslán nejprve do vojenské školy a pak na perskou frontu, z níž se vrátil na konci války v hodnosti plukovníka. Protože v občanské válce bojoval proti sovětské vládě, musel později emigrovat přes Turecko a Bulharsko do Československa. V Praze pomáhal zřídit ruskou jednoletou odbornou školu zemědělského družstevnictví a ruskou tříletou vysokou školu zemědělského družstevnictví. V těchto školách působil jako jejich tajemník a zároveň v nich vybudoval ústavní knihovnu. Po likvidaci vysoké školy v roce 1935 přešel do Ústřední slovanské zemědělské knihovny ČAZ, která převzala z ústavní knihovny téměř 8 tisíc svazků zemědělské a družstevní literatury v různých jazycích. V knihovně byl věkem nejstarší, ale byl velmi oblíbený, protože ochotně všem pomáhal a radil. Kromě jiného zapisoval do přírůstkového seznamu všechny nově došlé knihy. V knihovně pracoval až do 15. března 1943. Toho dne byl raněn mrtvicí, když o sedmé hodině večerní opouštěl pražské hlavní nádraží. Podle Haškové zemřel až 18. března 1943. Poslední rozloučení proběhlo 20. března 1943 v ruské kapli na Olšanských hřbitovech.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 23 / 000002320.htm ]