NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Růžičková, Olga, 1921-2019
Církevní jméno Sixtová, Olga, 1921-2019
Narození 10. února 1921, Velim (okr. Kolín)
Úmrtí 18. října 2019, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Kolín (okr. Kolín) - Okružní knihovna (1944)
Chomutov (okr. Chomutov) - Městská knihovna (nyní Chomutovská knihovna) (1947-1948)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Výzkumný ústav vodohospodářský (1952-1970)

Biografická pozn. Narozena 10. 2. 1921 ve Velimi, zemřela 18. 10. 2019 v Praze. Knihovnice, scénáristka a režisérka dokumentárních a vědeckopopulárních filmů.
Źivotopis Narodila se 10. února 1921 ve Velimi do rodiny výpravčího a majitele statku. V roce 1940 maturovala na gymnáziu v Kutné Hoře a poté absolvovala abiturientský kurz chemického průmyslu. V tu dobu se věnovala i ochotnickému divadlu. Od roku 1945 docházela na Státní knihovnickou školu v Praze. Jako její posluchačka vstoupila do Svazu českých knihovníků a stala se členem jeho pracovního odboru. Počátkem padesátých let absolvovala externě obor lidová výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a v letech 1956 až 1960 vystudovala Filmovou fakultu Akademie múzických umění v Praze. Vždy toužila, aby se umění dostalo mezi široké vrstvy lidu. Od roku 1944 proto řídila okružní knihovnu, kterou založilo Sdružení k povznesení venkova v Kolíně a kde měla na starost dětské oddělení a selské oddělení obsahující literaturu zemědělských odborníků. Po absolvování Státní knihovnické školy nastoupila v roce 1947 do městské knihovny v Chomutově a od dubna 1947 do října 1948 ji vedla. Když knihovna dostala darem dvě gramofonové desky, uvědomila si jejich význam pro kulturní vzdělávání a koncem září 1947 založila hudební oddělení. V časopise Knihovna pak otiskla článek, v němž informovala o zkušenostech s diskotékou v chomutovské knihovně po roce jejího provozování. Uvedla i plán jejího rozvoje, kdy mělo vzniknout odvětví hudby, odvětví dramatických portrétů určené divadelním ochotníkům, odvětví jazykové pro ty, kteří se chtějí naučit cizí jazyky poslechem gramofonových desek, a dětské odvětví s namluvenými pohádkami. V článku vyčíslila počáteční náklady na chod diskotéky, které odpovídaly ceně 130 knih a jejichž nákup knihovny mohly oželet.
V prosinci 1948 se obrátila na ředitele Gramofonových závodů s návrhem, který nazvala Nové cesty hudební výchovy v osvětové práci. Ve větších městech měly v knihovnách vzniknout vzorové diskotéky. Půjčovna desek se měla zřídit při pražské ústřední knihovně. Výchova pracovníků hudebních oddělení knihoven se měla uskutečňovat na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Katalogizace desek se měla provádět centrálně v Praze, aby se ušetřily pracovní síly. Gramofonové závody návrh zaujal a nabídly jí, že zřídí při knihovně v Chomutově vzorovou diskotéku gramofonových desek, případně i půjčovnu nebo prodejnu. V únoru 1949 se Sixtová (po provdání Růžičková) obrátila na Ministerstvo informací a osvěty a podala návrh na zřizování poslucháren hudby při městských knihovnách. Města je měla vybavit místnostmi, otopem, světlem, úklidem, zařízením nábytkovým a reprodukčním, pedagogickými silami atd. Desky měly dodat Gramofonové závody zdarma a opotřebované desky měly nahrazovat novými. Krátce poté dostala v Chomutově z politických důvodů výpověď. V Praze začala jezdit s pojízdnou knihovnou a půjčovat knihy v okrajových částech Prahy. Po několika měsících sehnala práci v Lidovýchovném studijním ústavu, kde prováděla výzkum veřejného mínění o koncertech. V letech 1952 až 1970 pracovala ve Výzkumném ústavu vodohospodářském v odborné knihovně a jako filmová režisérka. Například v roce 1957 natočila pro ústav film Mrtvé řeky, pro který napsala námět i scénář. Od roku 1970 do roku 1988 působila jako režisérka Krátkého filmu Praha. Během svého života vytvořila více než sto filmů, jež se dočkaly 39 ocenění. Zemřela 18. října 2019 v Praze na Spořilově, poslední rozloučení proběhlo 29. října 2019 v Praze na Olšanských hřbitovech.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 23 / 000002383.htm ]