NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Lipertová, Pavla, 1929-
Narození 23. října 1929, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Státní knihovna společenských věd (nyní Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE) (1954-1956)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Vysoká škola pedagogická (nyní Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy) (1955-2003)

Biografická pozn. Narozena 23.10.1929 v Praze. PhDr., ředitelka Střediska vědeckých informací Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, redakční a bibliografické práce v oboru pedagogiky.
Źivotopis Narodila se 23. října 1929 v Praze. V roce 1957 ukončila studium na Filologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, když složila předepsané zkoušky a vypracovala diplomovou práci nazvanou Stavba knihovny. V březnu 1968 složila rigorózní zkoušky a byla promována doktorkou filozofie. V letech 1954 až 1955 byla zaměstnána ve Státní knihovně společenských věd a s pomocí B. Janouška zpracovala tři bibliografie. V roce 1956 byla redaktorkou bibliografického měsíčníku Společenské vědy vydávaného touto knihovnou. Údajně již v roce 1955 pracovně nastoupila na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy a hlavní oblastí její činnosti se staly informace a knihovní systémy. V roce 1971 byla uváděna jako vedoucí knihovny Pedagogické fakulty, v roce 1995 jako ředitelka Střediska vědeckých informací Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1986 až 1987 koordinovala vybudování studovny o 75 místech z bývalé posluchárny a časopis Čtenář s ní při té příležitosti otiskl rozhovor. V roce 1988 upozornila s O. Uličným na skutečnost, že se na gymnáziích užívá výraz informatika nejen ve smyslu nauky o vědeckých a technických informacích, ale nově i ve smyslu počítačové vědy, a doporučila změnit název předmětu Základy informatiky na Základy práce s odbornými informacemi. Polistopadové období přijala jako velkou výzvu a v relativně pokročilém věku s neobyčejně mladistvým elánem začala přestavovat část fakultních prostor, budovat moderní informační systém a v rozsáhlé míře rozšiřovat odbornou nakladatelskou činnost fakulty.
Po likvidaci Pedagogického ústavu J. A. Komenského ČSAV se jí podařilo udržet časopis Pedagogika při životě. Vedle modernizované knihovny vytvořila nový profil informačního střediska fakulty, založila nové řady odborných publikací (Studia Paedagogica a další), začala vydávat i nové publikace a překlady některých významných děl zahraničních. V roce 2003 odešla do penze.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 24 / 000002444.htm ]