NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Sobotka, Jan, 1959-2022
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Národní knihovna ČR

Biografická pozn. Narozen 11. 4. 1959 v Praze, zemřel 27. 12. 2022. PhDr., knihovník, hudebník, znalec amerického blues. Znalec tištěných a rukopisných map a dějin kartografie, vzácných militarií a dějin fortifikací.
Źivotopis Jan Sobotka se narodil se 11. dubna 1959 v Praze, vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou, od 1. října 1979 začal pracovat v Národní knihovně ČR v Sektoru služeb a speciálních oddělení, konkrétně v oddělení skladišť a revize knihovních fondů. V roce 1987 ukončil studium na Katedře knihovnictví a vědeckých informací na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Zde také v roce 1989 získal titul PhDr. V letech 1993 až 1995 byl vedoucím revizního oddělení. V období 1993 až 1995 krátce přerušil práci v Národní knihovně a působil jako redaktor v časopisu Rock & Pop. V roce 1996 se vrátil do Národní knihovny, do oddělení rukopisů a starých tisků, kde se věnoval zpracování sbírky historických map. Stal se velmi erudovaným znalcem tištěných a rukopisných map a dějin kartografie, vzácných militarií a dějin fortifikací. Publikoval v tomto oboru studie v řadě odborných periodik a vytvářel pozoruhodné výstavy. V roce 2015 byl jmenován vedoucím oddělení Centrální depozitní knihovny a soustředil se na retrospektivní doplňování knihovní fondů.
Jan Sobotka byl vedle své knihovnické kariéry také významným hudebním publicistou. Do hudebních časopisů psal od roku 1990, byl redaktorem Rock & Popu, dále publikoval v časopisu Harmonie a magazínu UNI. Byl významným bluesovým a folkovým badatelem, dylanologem, jeho bibliografie zahrnuje více než 200 odborných příspěvků a recenzí. Kromě toho působil také jako aktivní hudebník. Se svou skupinou Broken Harp hrál především venkovská blues, balady a spirituály. Vystupoval na celé řadě festivalů, například v Radosticích, Valašský Špalíček, Otevřeno, festival Ondřejov, šumperský Blues Alive a dylanologická setkání Zimmerman Frei.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 25 / 000002572.htm ]