NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Ritt-Nowy, Elisabeth, 1917-
Církevní jméno Ritt, Elisabeth, 1917-
Narození 28. ledna 1917, Přísečnice (okr. Chomutov)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Národní a universitní knihovna v Praze (nyní Národní knihovna ČR) (1940-1945)

Biografická pozn. Narozena 28. 1. 1917 v Přísečnici. PhDr., komisařka archivní a knihovní služby v Národní a universitní knihovně v Praze.
Źivotopis Narodila se 28. ledna 1917 v jednu hodinu ráno jako Elisabeth Ritt v dnes již zaniklé Přísečnici, kde její otec učil. V červnu 1935 maturovala s vyznamenáním na německém státním reálném gymnáziu v Karlových Varech. Na podzim toho roku si zapsala studium němčiny a angličtiny na Filozofické fakultě Německé univerzity v Praze. V listopadu 1939 byla promována na doktorku filozofie, když obhájila disertaci Die Ortsnamen des Karlsbader Bezirkes. V březnu 1940 složila také zkoušky z angličtiny a němčiny a aprobovala se pro výuku na středních školách. V listopadu 1940 nastoupila v hodnosti koncipistky archivní a knihovní služby do Národní a universitní knihovny v Praze. V květnu 1941 se provdala za o rok staršího MUDr. Herberta Nowyho, který pocházel ze Znojma, a začala užívat příjmení Ritt-Nowy. Poté, co dr. Gampert narukoval, převzala po něm sestavování periodika Neuerwerbungen der Landes- und Universitätsbibliothek und technischen Hochschulen in Prag. Podílela se rovněž na katalogizaci knihovny pražského spolku Lese- und Redehalle der deutschen Studenten. V únoru 1942 složila knihovnické zkoušky. V listopadu 1943 byla jmenována komisařkou archivní a knihovní služby v Národní a universitní knihovně v Praze. Po osvobození Československa byl s ní rozvázán pracovní poměr k 5. květnu 1945, protože byla německé národnosti. Později byla i s manželem odsunuta z Československa.
Další info URLMatriční záznam o narození a křtu

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 25 / 000002590.htm ]