NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Kyjovská, Božena, 1932-2020
Církevní jméno Fialová, Božena, 1932-2020
Odkaz. forma Kyjovská-Fialová, Božena, 1932-2020
Narození 3. února 1932, Opava (okr. Opava)
Úmrtí 24. května 2020, Brno (okr. Brno-město)
Místo působení Brno (okr. Brno-město) - Universitní knihovna (nyní Moravská zemská knihovna) (1956-)

Biografická pozn. Narozena 3. 2. 1932 v Opavě, zemřela 24. 5. 2020 v Brně. PhDr., knihovnice a bibliografka, autorka a redaktorka regionální jihomoravské bibliografie a dalších bibliografických soupisů.
Źivotopis Narodila se 3. února 1932 v Opavě, kde se v té době její otec podílel na budování pohraničních pevností. V šesti letech jí otec zemřel a od té doby ji vychovávala jen matka, která učila na odborné škole pro ženská povolání. Po maturitě na experimentální sociálně-právní škole ve Zlíně, kam docházela od roku 1947, se v roce 1951 přihlásila na dvouleté studium knihovnictví. Během studia, kdy získala přezdívku Bobina, došlo k reformě knihovnického oboru. Studium tak dokončila v roce 1956 diplomovou prací Bibliografie a jejich využívání v knihovnách a státními zkouškami. Na základě umístěnky nastoupila v roce 1956 do Univerzitní knihovny v Brně. Zde krátce prošla všemi odděleními a poté rok pracovala na kontrolní službě, kterou procházely knihy na cestě ze skladiště ke čtenáři. Nakonec dala přednost sestavování bibliografií před prací v oddělení doplňování. Dostala na starost referát filologie a literární historie, vedení příruček ve studovnách i v oddělení styku se čtenářem. V roce 1960 byla pověřena zpracováváním souběžné regionální bibliografie. Na 1. celostátní bibliografické konferenci vyzvala ke svolávání koordinačních porad a nakonec je organizovala s bibliografkami z ústředních knihoven, než došlo k vytvoření subkomise pro otázky národní a regionální bibliografie při Bibliografické komisi SK ČSR. V roce 1969 byla promována na doktorku filozofie. V tom roce byla členkou oblastního výboru SKIP pro Jihomoravský kraj. Od roku 1978 vedla oddělení regionální bibliografie a bibliograficko-informační služby. Byla publikačně aktivní, psala do Čtenáře, Čitatela, Informačního bulletinu SBI, Knihovníka, do sborníků z bibliografických konferencí.
Byla zakládající členkou Genealogického a heraldického klubu, členkou Klubu přátel výtvarného umění, obnoveného Svazu knihovníků a informačních pracovníků, sbírala gramodesky s moravským folklórem, ráda cestovala pletla, háčkovala a pracovala na zahradě. Zemřela 24. května 2020 v Brně.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 26 / 000002644.htm ]