NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Borovičková, Milada, 1932-
Církevní jméno Jurková, Milada, 1932-
Narození 14. března 1932, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Národní a universitní knihovna v Praze (nyní Národní knihovna ČR) (1957-1989)

Biografická pozn. Narozena 14. 3. 1932 v Praze. Vedoucí oddělení studoven ve Státní knihovně ČSSR.
Źivotopis Narodila se 14. března 1932 jako Milada Jurková v Praze do rodiny učitelů, kteří však nepůsobili v Praze, ale na telčském gymnáziu. Po maturitě, kterou složila v červnu 1951 na Březinově reálném gymnáziu v Telči, zajela do Prahy na Ministerstvo informací, aby se informovala o možnostech studia knihovnictví. Přijal ji J. Vinárek a poskytl jí informace o tehdy dvouletém studiu. Na školu se dostala až po odvolání k ministru Kopeckému, protože měla špatný posudek od třídní profesorky, které se nelíbila její upřímná povaha. Zúčastnila se měsíčního prázdninového kurzu pro osvětové inspektory v Čelákovicích, kde se seznámila s referentem z ministerstva osvěty. Díky jeho přímluvě mohla nastoupit na podzim 1951 do prvního ročníku. Během studií zpracovala Personální bibliografii Rudolfa Mayera, pomáhala v knihovně Ústředního domu armády a přispívala do vojenského odborného časopisu Knihovník. Její diplomová práce nesla název Školní knihovny: Knihovny všeobecně vzdělávacích škol českých. V říjnu 1956 složila státní závěrečné zkoušky a v lednu 1957 byla promována. Z rodinných důvodů nastoupila do Universitní knihovny v Praze až v polovině července 1957. Asi dvanáct měsíců se zapracovávala ve jmenném popisu a pak přešla do zpravodajsko-informačního oddělení v sektoru služeb. Tam získala funkci samostatný odborný knihovník v prosinci 1959. Její práce spočívala v odpovídání na ústní a písemné dotazy. V roce 1962 pracovala v oddělení styku se čtenáři, v roce 1964 externě excerpovala pro Ústav pro českou literaturu články pro bibliografii české literatury.
Od dubna 1965 vedla oddělení studoven a příručních knihoven v Univerzitní knihovně, ale z rodinných důvodů přešla během srpna 1967 do oddělení věcné katalogizace, resp. pozdějšího oddělení věcného popisu a věcných katalogů v sektoru knihovních fondů. Ročně jejíma rukama prošlo na 4 tisíce titulů knih z oblasti umění, sportu, vědy a pedagogiky. V roce 1982 testovala českou verzi Rubrikátoru MSVTI v ÚVTEI. Na konci března 1989 odešla do starobního důchodu.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 26 / 000002647.htm ]