NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Bajger, Matyáš Franciszek, 1977-
Odkaz. forma Bajger, Matyáš F., 1977-
Bajger, Matyas Franciszek, 1977-
Bajger, Matyáš, 1977-
Narození 18. srpna 1977, Ostrava (okr. Ostrava-město)
Místo působení Ostrava (okr. Ostrava-město) - VŠB - Technická univerzita Ostrava, Ústřední knihovna (1999)
Brno (okr. Brno-město) - Provincie kapucínů v České republice, klášter Brno (2000-2004)
Ostrava (okr. Ostrava-město) - Ostravská univerzita, Univerzitní knihovna (2005-2017)
Ostrava (okr. Ostrava-město) - VŠB - Technická univerzita Ostrava, Ústřední knihovna (2017)
Ostrava (okr. Ostrava-město) - Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě (2018-31.8.2020)
Ostrava (okr. Ostrava-město) - Ostravská univerzita, Univerzitní knihovna (2020-)

Biografická pozn. Narozen 18. srpna 1977 v Ostravě, okres Ostrava. PhDr., správce knihovního systému, specialista na IT v knihovnictví.
Źivotopis Studium knihovnictví zahájil na Slezské univerzitě Opavě (Filozoficko-přírodovědecká fakulta, 1995-1998). Ve studiu pokračoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně (do roku 2004), kde absolvoval Informační studia a knihovnictví. V roce 2008 obhájil v rigorózním řízení na Ostravské univerzitě, Filozofické fakultě, práci Dějiny knihoven I. řádu svatého Františka (titul PhDr.). Zabýval se výzkumem v oblasti dějin církevních knihoven, zejména u františkánských řádů. Účastní se projektu CARDS - platforma nové generace (2023-). Svou profesní kariéru zahájil na VŠB - Technické univerzitě Ostrava jako katalogizátor. V letech 2000-2004 působil v Brně, v Provincii kapucínů v České republice jako správce historického fondu. Po návratu do Ostravy pracoval v Univerzitní knihovně Ostravské univerzity (v letech 2005-2017, dále i v letech 2020-). Pracoval na pozici katalogizátora, byl správcem hudebnin a zvukových záznamů, připravoval a realizoval grantové projekty. Také vyučoval studenty - kurzy informační gramotnosti a byl tutorem e-learningových kurzů. Do Ústřední knihovny VŠB - Technické univerzity se vrátil v roce 2017, byl systémovým knihovníkem, zabýval se správou a nastavením knihovního systému Verbis/Portaro, nastavením Ebsco Discovery Service, administrací repozitáře DSpace, správou a vývojem proprietárních aplikací knihovny (PHP, MySQL), správa webu a digitalizace starších periodik. V roce 2018 přijal nabídku Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě (2018-31.8.2020), kde se zabýval správou a konfigurací knihovního systému ALEPH, provázání knihovního systému s vlastní digitální knihovnou a importy vzdálených e-knih.
Administroval digitální knihovnu Kramerius, instaloval repozitáře DSpace, implementoval nový web knihovny. Další činnosti: administrace sítě, Linux a Windows serverů, Vmware, zálohování (HPE Data Protector), poštovní server (Linux), webový server. Zabýval se výzkumem v oblasti dějin církevních knihoven, zejména u františkánských řádů. Účastní se projektu CARDS - platforma nové generace (2023-). V současné době působí v Univerzitní knihovně Ostravské univerzity, jeho činností je správa knihovního IS (ALEPH) dalších informačních systémů a databází provozovaných v knihovně (Oracle, Linux, Apache, XSLT), migrace a údržba dat, online služby. Integrace nových zdrojů a dat do systému, zejména e-knih a komunikace s dalšími systémy pomocí API. Rozšiřování služeb knihovny vhodnou konfigurací systému a nastavením procesů. Tvorba rozšíření a doplňků k IS (Perl, Javascript, Java). Školení pracovníků, podpora běžného provozu knihovny. Ve volném čase se věnuje církevním a regionálním dějinám, turistice a chovatelství.
Další info URLPhDr. Matyáš Franciszek Bajger

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 26 / 000002661.htm ]