NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Levinská, Marie
Narození 21. března 1915, Černčice (okr. Louny)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Státní výzkumné ústavy zemědělské (nyní Knihovna Antonína Švehly) (1934-)
Praha (okr. Hlavní město Praha) - Ústřední ústav geologický

Biografická pozn. Narozena 21. 3. 1915 v Černčicích. Knihovnice a bibliografka, autorka soupisu geologických periodik a zkratek jejich názvů.
Źivotopis Narodila se 21. března 1915 v Černčicích. Její otec později pracoval jako úředník Ministerstva zemědělství a ona sama nastoupila v prosinci 1934 do knihovny Státních výzkumných ústavů zemědělských v Praze-Dejvicích, které spadaly pod Ministerstvo zemědělství. Do té doby, patrně hned po ukončení středoškolské docházky, pracovala jako úřednice u soukromníka. Aby získala knihovnické vzdělání, absolvovala knihovnické kurzy při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V červnu 1936 složila nižší státní zkoušku knihovnickou, o dvanáct měsíců později vyšší. V letech 1938/39 se zúčastnila druhého bibliologického semináře při Ústředním spolku československých knihovníků. V srpnu 1946, když vyplňovala přihlášku do Svazu českých knihovníků, stále ještě byla zaměstnána ve Státních výzkumných ústavech zemědělských. Po jejich zrušení pracovala v Ústředním ústavu geologickém v Praze. Zde pod jejím vedením vznikla v letech 1967 až 1974 řada soupisů a bibliografií.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 27 / 000002744.htm ]