NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Slaninová, Milena, 1946-
Narození 13. června 1946, Ostrava (okr. Ostrava-město)
Místo působení Ostrava (okr. Ostrava-město) - Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, p. o. (1970-2005)
Ostrava (okr. Ostrava-město) - Vítkovické železárny Ostrava (1981-1985)

Biografická pozn. Narozena 13. 6. 1946 v Ostravě. PhDr., vedoucí Oddělení knihovnických služeb v MSVK (do roku 2005).
Źivotopis V roce 1970 nastoupila po mateřské dovolené do Státní vědecké knihovny v Ostravě (nyní MSVK) na pracoviště půjčovny knih, v roce 1971 do oddělení periodik na pracoviště zahraničních časopisů. Absolvovala roční rekvalifikační knihovnický kurz a poté nastoupila na Univerzitu Palackého v Olomouci ke studiu knihovnictví (1972-1977), kde studovala dvouobor (knihovnictví a výchova a vzdělávání dospělých). V roce 1982 složila rigorózní zkoušku a získala titul PhDr.
V SVK Ostrava (nyní MSVK) pracovala v různých odděleních (půjčovna, studovna, oddělení speciálních fondů, MVS, BIS a naposled krajské metodické pracoviště). V krajské knihovně pracovala až do roku 2005, s krátkou přestávkou (1981-1985), kdy působila ve Vítkovických železárnách v Ostravě na pozici metodik odboru výchovy. V roce 1985 se do MVSK vrátila. Po uvolnění místa v krajském kabinetu knihovnictví začala pracovat jako metodik pro oblast VTEI. Po odchodu vedoucí oddělení byla jmenována na místo vedoucí metodiky.
V 90. letech 20. století přestal fungovat střediskový systém knihoven, oddělení byl snížen počet pracovníků. Při personální obměně nastoupila na pozici krajského metodika Mgr. P. Szöke a PhDr. Marie Šedá, byl ustanoven systém regionálních služeb knihoven, na kterém od jeho počátků od jeho vzniku oddělení pod vedením dr. Slaninové spolupracovalo. Metodické oddělení se věnovalo i vzdělávání knihovníků (rekvalifikační kurzy, kurzy IT pro knihovníky i veřejnost). V těchto kurzech dr. Slaninová vyučovala (Dějiny knihoven a knihovnictví). Oddělení bylo i konzultačním střediskem dálkového studia knihovnictví Karlovy univerzity v Praze. PhDr. Slaninová zpracovávala koncepční a metodické materiály, obhajovala postavení knihoven v kraji, vyjednávala se zřizovateli knihoven. Zapojila se do projektu Věda a výzkum, kde spolupracovala na rozsáhlém sociologickém průzkumu. Od založení SKIP je jeho dlouholetou členkou. Nyní je předsedkyní Židovské obce v Ostravě.
Další info URLPhDr. Milena Slaninová (Příběhy našich sousedů)
URLMilena Slaninová: nelehký osud rodiny se žlutou hvězdou (Příběhy našich sousedů - video)

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 27 / 000002793.htm ]