NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Walter, Vojtěch, 1886-1963
Narození 8. září 1886, Klatovy (okr. Klatovy)
Úmrtí 23. dubna 1963, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Státní nakladatelství (1922-1940)

Biografická pozn. Narozen 8.9.1886 v Klatovech, zemřel 23.4.1963 v Praze. Redaktor Státního nakladatelství v Praze, knihovník, autor průvodců a plánů Prahy, publikace o Státním nakladatelství, editor publikace pro děti.
Źivotopis Narodil se 8. září 1886 v Klatovech, kde jeho otec vyráběl zbraně a vlastnil několik domů. V rodišti absolvoval reálné gymnázium a vyšší gymnázium, kde se zapojil do školních aktivit. Hrál na smyčcové nástroje a patrně přispíval do stud. časopisu klatovanských gymnasistů, který po odchodu do Prahy věnoval do klatovského muzea. V roce 1909 vystoupil z klatovské jednoty Sokola a odešel studovat do Prahy. Zvolil si českou Karlo-Ferdinandovu univerzitu, kde dosáhl titulu PhC. Ve školním roce 1923/1924 navštěvoval i státní školu knihovnickou a složil státní zkoušku pro vědecké a administrativní knihovny. V tu dobu se již staral o knihovnu Státního nakladatelství. V roce 1914 nastoupil do Státního školního knihoskladu, v němž byl v roce 1920, kdy se knihosklad přejmenoval na Státní nakladatelství, oficiálem. V roce 1922 oficiální publikace uváděly, že je knihovníkem literárního a pedagogického oddělení Státního nakladatelství, knihovnu celého nakladatelství zastupoval na mezinárodním knihovnickém kongresu v Praze v červnu 1926. O jeho vztahu ke knihovnictví svědčí i skutečnost, že se v březnu 1946 stal odpovědným redaktorem časopisu Česká osvěta. Tento časopis začal po několikaleté přestávce opět vycházet a v jeho podnázvu se objevila slova obzor pro lidovou výchovu a lidové knihovnictví. Ve funkci odpovědného redaktora, resp. ve funkci odpovědného zástupce, působil až do dubna 1948. Od roku 1930 nebyl jen knihovníkem Státního nakladatelství, ale také přednostou literárního oddělení a později i šéfredaktorem nakladatelství. V roce 1940 byl penzionován po výsleších gestapem. Jako český vlastenec se zúčastnil protirakouského odboje v Berouně v roce 1918 a protinacistického odboje ve skupině Jaroslava Kvapila za protektorátu.
Po osvobození Československa se vrátil do Státního nakladatelství, kde byl ředitelem redakce časopisů a zástupcem přednosty ústavu. Byl členem Spolku českých bibliofilů, od roku 1922 členem Spolku československých knihovníků a jejich přátel, od roku 1946 Svazu českých knihovníků. Jeho jméno najdeme v členských seznamech Klubu za starou Prahu, spolku Mánes, Jednoty výtvarných umělců, Exlibris, Kruhu pro pěstování dějin umění, Musea Matice české a Spolku přátel starožitností, Knižně napsal Masarykovy cesty světem a další díla, přispíval do časopisů Český domov, Rodiče a škola, Český kreslíř, Časopis pro občanskou a brannou výchovu, Česká osvěta, Sokol a v letech 1930 až 1938 psal do Národního osvobození pod šifrou WV a Wr. V roce 1951 byl uváděn jako přednosta literárního oddělení Školního nakladatelství. Zemřel 23. dubna 1963 v Praze.
Další info URLZáznam v matrice narozených

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 28 / 000002834.htm ]