NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Hübner, Václav, 1911-
Narození 3. července 1911, Boroviči (Rusko)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Ústřední knihovna hlavního města Prahy (nyní Městská knihovna v Praze) (1947-1951)

Biografická pozn. Narozen 3. 7. 1911 v Boroviči. Knihovník v Ústřední knihovně hlavního města Prahy.
Źivotopis Narodil se ruské matce a českému otci 3. července 1911 v Boroviči, městě ležícím v Novgorodské oblasti, ale na střední školu docházel v moldavském Kišiněvu. Po maturitě na tamním francouzském gymnáziu se s rodiči odstěhoval do Prahy a řadu let pracoval ve stavebním odboru hlavního města Prahy. Protože jeho znalosti ruštiny, francouzštiny a rumunštiny tam nebyly využity, přihlásil se v roce 1946 ke studiu knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V lednu 1947 nastoupil do literárního oddělení v Ústřední knihovně hlavního města Prahy, v únoru 1947 složil nižší knihovnickou státní zkoušku a v červnu 1947 vyšší knihovnickou státní zkoušku. Do léta 1947 katalogizoval v oddělení knihy v ruštině a poté přešel do studovny, kde se s ním počítalo, že ji později povede. Po únoru 1948 se však kádrová politika v knihovně změnila. Na jaře 1948 dostal za úkol psát v ústřední knihovně na hřbety knih určených pro volný výběr příjmení autora a jejich název, v létě 1948 byl poslán do košířské pobočky, aby pokračoval v této činnosti. K ruce dostal dr. Heřmana, odvolaného vedoucího literárního oddělení. Spolu tehdy žertovali, že založí písmomalířskou firmu, která ponese název He-Hü podle začátku jejich příjmení. Na konci října 1948 byl přeložen do smíchovské pobočky pro “neschopnost a politickou nespolehlivost”, aby i tam chystal volný výběr. V dubnu 1949 byl poslán do žižkovské pobočky, kam se tehdy svážely vyřazené knihy. Tajně odnesl několik beletristických titulů Steinbecka a zakázané knihy J. Masaryka, J. Stránského a P. Drtiny s předsevzetím, že je do knihovny vrátí, až opět v republice zvítězí demokracie.
V září 1951 s ním knihovna ukončila pracovní poměr v rámci akce převodu administrativních pracovníků do výroby. Zpočátku pracoval v závodě Posista, později nastoupil do Energoprojektu. Knihy, které odnesl v roce 1949, se mu podařilo vrátit až po 40 letech.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 28 / 000002843.htm ]