NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Dittrich, Theodor, 1846-1914
Narození 19. dubna 1846, Strážnice (okr. Hodonín)
Úmrtí 21. června 1914, Praha (okr. Hlavní město Praha)
Místo působení Praha (okr. Hlavní město Praha) - Knihovna a čítárna Pražského sboru doktorů lékařství (nyní Národní lékařská knihovna) (1878-1914)

Biografická pozn. Narozen 19. 4. 1846 ve Strážnici, zemřel 21. 6. 1914 v Praze. Úředník a kustod Pražské lékařské čítárny.
Źivotopis Narodil se 19. dubna 1846 ve Strážnici, kde docházel na piaristické gymnázium. Po absolvování vojenské služby získal kolem roku 1872 místo na finančním zemském ředitelství v Praze, poté byl od roku 1875 písařem na rektorátu univerzity. Zpočátku byl úředníkem pro celou univerzitu, po dvou letech pracoval již jen pro lékařskou fakultu. V roce 1886 byl povýšen z hodnosti kancelisty na oficiála německé univerzity. S jeho smrtí zmizela část univerzitní historie, děkani a profesoři přicházeli a odcházeli, jen Dittrich zůstával. Znali ho všichni čerství maturanti, kteří přišli na univerzitu, aby si zapsali studium lékařství. V kanceláři děkanátu vídali bělovlasého muže, který si je přísně měřil očima skrytýma za obroučkami brýlí. Ať žádali o osvobození od školného, o slevy na jízdném, či o zapsání ukončení semestru do indexu, to všechno vyřizoval. Měl však pochopení pro zdánlivě malá, ale pro žádajícího nikoliv bezvýznamná přání, a byl tak mezi mladými studenty velmi oblíbený. Kromě děkanátu ještě od roku 1878 stíhal práci kustoda Pražské lékařské čítárny (Prager med. Lesemuseum), resp. knihovny a čítárny Pražského sboru doktorů lékařství. Knihovnu a muzeum udržoval ve vzorném pořádku, pečlivě zapisoval získané knihy a lze mu snad přisoudit i roli sestavitele katalogu, který vyšel tiskem v roce 1888 pod názvem Katalog des Lesemuseums des medicinischen Doctoren-Collegiums. Dohlížel také na návštěvníky s pomocí své manželky Johanny až do své smrti. Ta nastala po několika trýznivých týdnech na zápal plic a zánět pohrudnice v noci 21. června 1914 v nemocnici Milosrdných bratří v Praze I.
Pohřeb proběhl na Olšanech 25. června 1914 a zúčastnil se ho i rektor německé univerzity. Nad hrobem hovořil děkan lékařské fakulty a zmínil, že byl pro něho a předchozí děkany nepostradatelný. Byl totiž jako chodící encyklopedie a znal odpověď na vše, co se týkalo zákonů, předpisů a zvyklostí.
Další info URLZáznam v matrice narozených
URLPobytové přihlášky pražského policejního ředitelství (konskripce)
URLZáznam v matrice zemřelých

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 28 / 000002864.htm ]