NK CR   SCK - Slovník českých knihovníků
Podrobnější informace naleznete přímo v online katalogu / For more information enter the online catalogue
Záhlaví Chromcová, Gabriela, 1972-
Narození 24. listopadu 1972, Havířov (okr. Karviná)
Místo působení Český Těšín (okr. Karviná) - Muzeum Těšínska, Muzejní knihovna Silesia (1997-2012)
Karviná (okr. Karviná) - Univerzitní knihovna Slezské univerzity Opava, pracoviště Karviná (2012-)

Biografická pozn. Narozena dne 24. 11. 1972 v Havířově, Mgr., vedoucí knihovny, Univerzitní knihovna Slezské univerzity Opava, pracoviště Karviná
Źivotopis Vystudovala Jagellonskou univerzitu v Krakově, magisterský titul získala v oboru Knihovnictví a infromační věda (1991-1996), od roku 1997 pracovala jako knihovnice-kurátorka v Muzejní knihovně Silesia v Muzeu Těšínska v Českém Těšíně. V období od 2004-2012 působila jako vedoucí muzejní knihovny. Zabývala se akvizicí, katalogizací, uchováváním a zpřístupňováním sbírkového fondu (silesiaca, staré tisky, regionální fond),digitalizací fondu, realizovala autorské výstavy, jako spoluautorka zpracovala Bibliografii časopisu Těšínsko. Za jejího působení prošla celkovou rekonstrukcí a modernizací studovna muzejní knihovny. V roce 2011 úspěšně zorganizovala 35. celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG v Českém Těšíně (účast 110 osob). Podílela se na různých projektech jako projekt CBC Phare Muzeum hrou/Zabawa w muzeum - pracovní listy (2003-2004), realizovala mnohé přednášky. Byla členkou výboru knihovnické komice při AMG za Moravskoslezský kraj. Započala tvorbu on line katalogu muzejního knihovního fondu v systému Clavius.
Od roku 2012 pracuje jako vedoucí Univerzitní knihovny Slezské univerzity v Opavě při Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné, zabývá se akvizicí odborného fondu a informačním vzděláváním. Pravidelně přednáší o informačních zdrojích v rámci semináře pro studenty závěrečných ročníků. Organizuje knihovnicko-informační lekce pro studenty prvních ročníků OPF. Je členkou komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách při AKVŠ (IVIG). Od roku 2016 pravidelně organizuje prodejní výstavu zahraniční odborné literatury.
V roce 2018 se zúčastnila v rámci programu Erasmus+ pobytu v Centru vědeckých informací a akademické knihovně v Katovicích a v roce 2019 byla na týdenním pobytu v hlavní knihovně Gdaňské univerzity v Polsku. V roce 2019 zavedla službu pro studenty, tzv. balíček „na míru“. Konkrétně se jedná o přípravu knih a konzultace při vyhledávání v databázích a informačních zdrojích dle požadavků uživatelů. Úspěšně zorganizovala oslavy 10 let univerzitní knihovny v nově zrekonstruovaných prostorách.
V letech 2003—2004 byla řešitelkou grantového projektu CBC Phare – Muzeum hrou/ Zabawa w muzem, v roce 2004 - projektová žádost a řešení projektu Moravskoslezského kraje – realizace (2005) - pracovní listy Okupace a odboj na Těšínsku, v roce 2007 - projektová žádost a řešení projektu Moravskoslezského kraje – Bibliografie časopisu Těšínsko, v roce 2011- řešení grantového projektu Jiří Třanovský – posel písňové kultury společně s Oravským muzeem P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, v letech 2017-2019 projekt "Rozvoj studijního prostředí na Slezské univerzitě v Opavě." Od roku 2012 je členkou Komise pro pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách při AKVŠ (IVIG). Členka SKIP. Ve volném čase ráda cestuje, jezdí na kole, věnuje se literatuře a filmu.

LinkZobrazit záznam v online katalogu / Display record in the online catalogue
 
[ Navigace - https://aleph.nkp.cz/publ/sck / 00000 / 29 / 000002990.htm ]